Početna  /  Predstava „Tajov sin“ oduševila Bilećane – glumci nagrađeni ovacijama
bileća Hercegovina

Predstava „Tajov sin“ oduševila Bilećane – glumci nagrađeni ovacijama

BILEĆA – Premijera pozorišne predstave „Tajov sin“, u izvođenju  glumaca amaterskog pozorišta Zavičajnog kluba „Osvit“ Slobodana Janjića i Stefana Samardžića, održana je sinoć u Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći, koji je  bio mali da primi sve zainteresovane Bilećane.

Stefan Samardžić i Slobodan Janjić izvode predstavu
Stefan Samardžić i Slobodan Janjić izvode predstavu

Ovom interesantnom komedijom glumci su na vrlo originalan način, služeći se duhovitim opaskama, vicevima i karikiranjem, bilećkoj publici predstavili odnos između oca policajca i sina mladog školarca koji baš i ne voli školske obaveze, pa se na različite načine dovija kako bi ih izbjegao. Sa druge strane, njegov „tajo“, insistira na dobrim ocjenama i pokušava da shvati „današnju omladinu“ koja vrijeme provodi uglavnom na internetu i neće baš mnogo da se trudi, jer ionako se „diploma može kupiti“.

Mladi bilećki glumac Stefan Samardžić, koji je i napisao tekst za predstavu, sinoć je briljirao u svojoj ulozi, a za „Moju Hercegovinu“ je rekao da se uloženi trud isplatio, jer je reakcija publike bila fantastična.

„Pripremali smo predstavu  dva mjeseca. Ovo je jedna od mojih težih uloga, pošto smo samo nas dvojica. Prije kad smo radili grupno, bilo je mnogo lakše, jer sav taj teret kako ćemo nešto prenijeti publici smo dijelili na nas više, a sada sve mi nosimo. Po aplauzu i po smijehu, mislim da smo dobri bili, a, evo, čućemo sada komentare“, rekao je Samardžić i dodao da nije lako bilo iznijeti tekst predstave pred bilećkom publikom.

roze i stefan 2

Slobodan Janjić igrao je u skoro svim predstavama „Osvitovog“ amaterskog pozorišta, pa je u proteklih nekoliko godina bilećka publika navikla da ih on zabavlja svojim karakterističnim nastupom na sceni. Za naš magazin rekao je da su nakon izvođenja probnog skeča u decembru reakcije publike bile veoma pozitivne, što ih je podstaklo da produže taj skeč i naprave pravu pozorišnu predstavu.

„Radili smo probni skeč u okviru obilježavanja slave Zavičajnog kluba ‘Osvit’. Tada je moj kolega Stefan došao na ideju da mi pokušamo tu nešto i dopisati. U tome nam je pomogao i predsjednik ‘Osvita’ Miodrag Hrnjez – Ljumo. To je bio probni skeč koji je lijepo odjeknuo u narodu. Publika je bila zadovoljna. Htjeli su i oni, a i mi, da to pokušamo produžiti, napraviti pravu pozorišnu predstavu, tako da smo je, evo, večeras premijerno postavili“, objasnio nam je Slobodan. Dodao je da mu je ova uloga jedna od dražih u karijeri, te da mu je bilo zadovoljstvo dijeliti scenu sa mladim kolegom Stefanom Samardžićem.

Stefan i Slobodan u jednoj od scena
Stefan i Slobodan u jednoj od scena

Ni predsjednik ZK „Osvit“ Miodrag Hrnjez – Ljumo nije krio zadovoljstvo zbog sinoćnje premijere. Za njega je pozorište način života, a ovom predstavom su, kaže, pokušali da ukažu na sve veće otuđenje porodice u modernom vremenu, odlazak ljudi, ali i da pozovu na vraćanje izvornim tradicionalnim vrijednostima.

 Predsjednik ZK "Osvit" Miodrag Hrnjez-Ljumo
Predsjednik ZK “Osvit” Miodrag Hrnjez-Ljumo

„Ovu predstavu je pisao život. Porodica koja je otuđena. Vidite, ovdje su samo dva člana, pa ni oni nisu u nekim dobrim odnosima. Čuli ste da na svakoj tački kugle zemaljske postoje naši sunarodnici, ali da ih nema na našim prostorima. To je neko upozorenje, neki vapaj da se vratimo onome po čemu smo prepoznati u svijetu, a to je naša tradicija“,  kazao je Ljumo i  izrazio nadu da će na kraju „tajo” da bude zadovoljan svojim sinom.

„Tajo i sin“  će uskoro opet nasmijati Bilećane, jer je planirano da, zbog velikog interesovanja, naredno izvođenje predstave opet bude u Bileći, a nakon toga će biti odigrana u Berkovićima i Ljubinju.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link