Početna  /  Predsjedništvo BiH u 2016. pomilovalo jednog osuđenika
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Predsjedništvo BiH u 2016. pomilovalo jednog osuđenika

Odluke o pomilovanjima osuđenih osoba u Bosni i Hercegovini često su znale napraviti ”pravi mali haos”, a zbog serije pomilovanja osuđenika za najteža krivična djela, prije tri godine je uhapšen bivši predsjednik bh. entiteta Federacija Živko Budimir protiv kojeg se još uvijek vodi sudski postupak.

(FOTO: Predsjedništvo BiH)
(FOTO: Predsjedništvo BiH)

Nakon Budimira, broj pomilovanja značajno je manji. Tako je u godini iza nas, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pomilovalo jednu osobu – Dragana Mandića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

On je pomilovan odlukom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u novembru 2016, a kako je komentirao za N1, nije mu jasna reakcija medija koji su o njegovom slučaju opširno izvještavali.

”Prvo morate u obzir uzeti moju presudu, vidjeti koliko je proces trajao i koje je vrijeme obuhvatio. Ja sam tražio razdvajanje procesa pa se u jednom momentu paralelno vodio proces u Mostaru i Sarajevu. Vrlo je znakovito: ja sam na prvostepenoj presudi dobio godinu dana, a samo sam četiri puta za pet i pol godina otvorio usta na Sudu. 97 puta sam iz Čapljine išao u Sarajevo. S jedne godine, odjednom sam dobio tri godine, a svi ostali su oslobođeni”, ispričao je Mandić za N1.

Mandić je, prema presudi, proglašen krivim što je, u periodu od 23. novembra 1998. godine do 2001. godine kao ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, prekoračivši granice službenih ovlaštenja, potpisao 12 odluka o doniranju vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona trećim licima.

Kako su za N1 kazali iz Predsjedništva BiH, Odluka o pomilovanju Mandića bila je jedina ove vrste u 2016. godini.

”Predsjedništvo BiH je u 2016. godini donijelo jednu Odliku o pomilovanju koja je objavljena u Službenom glasniku BiH broj: 87/16 i u kojoj se jasno može vidjeti o kojoj osobi se radi”, kazali su nam u ovoj instituciji.

Podsjećamo, prema podacima iz službenih glasnika o kojima je početkom decembra izvještavao Centar za istraživačko novinarstvo, u aktuelnim mandatima, koje su preuzeli nakon Općih izbora 2014. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je pomilovao šest osoba, dok je predsjednik FBiH Marinko Čavara pomilovao njih pet.

Za četiri godine svog mandata na čelu Federacije, Budimir je pomilovao 247 osoba.

0 Shares
0 Shares
Copy link