Početna  /  Predsjedništvo BiH pozvaće Vučića u Sarajevo
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Predsjedništvo BiH pozvaće Vučića u Sarajevo

SARAJEVO – Predsjedništvo BiH pozvaće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u zvaničnu posjetu BiH, saopšteno je iz Predsjedništva poslije današnje sjednice.

Predsjedništvo BiH zadužilo je Savjet ministara BiH da u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko distrikta preduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnijeg dostavljanja odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića o preduzetim i preostalim aktivnostima u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Na sjednici je data i saglasnost za otvaranje konzulata Hrvatske u BiH sa sjedištem u Vitezu i Livnu.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za nastup delegacije BiH na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN, koja će biti održana u NJujorku u periodu od 19. septembra do 28. septembra. Delegaciju BiH će na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Razmatrajući izvještaj sa sastanka Sjevernoatlantskog savjeta na nivou stalnih predstavnika sa predstavnicima BiH, održanog 20. juna, u Briselu Predsjedništvo BiH je donijelo zaključak kojim je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da ubrza aktivnosti na knjiženju nepokretnih perspektivnih vojnih lokacija.

Ministarstvo odbrane BiH zaduženo je i da o toku aktivnosti obavijesti Predsjedništvo BiH. Predsjedništvo BiH donijelo je odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce pasoša i sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Kine o vojnoj pomoći BiH.

Donesene su i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o razumijevanju u oblasti sporta između BiH i Bahreina, sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva inostranih poslova Norveške i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje bezbjednosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije /CIK/ BiH i Savjeta Evrope za sprovođenje dodatne obuke trenera, predsjednika i članova biračkih odbora. Odobreno je i zaključivanje Ugovora između CIK-a BiH i Savjeta Evrope o dodjeli bespovratnih sredstava za pripremu, dizajn i štampanje brošure “Nove tehnologije u izbornom procesu-izazovi i mogućnosti primjene u BiH”.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link