Početna  /  Predsjednik Haškog tribunala: Uradili smo svoje, na narodima da se pomire
Vijesti

Predsjednik Haškog tribunala: Uradili smo svoje, na narodima da se pomire

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Agijus izjavio je danas u Sarajevu da je Haški tribunal u potpunosti ispunio svoj mandat, ali da je na narodima u ovom regionu da rade dalje na pomirenju.

FOTO: Nezavisne

,,Tribunal je ispunio svoju odgovornost i pred lice pravde doveo odgovorne za rat `90-tih. Na vama je u regionu da idete naprijed i da ne zaboravite prošlost, ali i da se pomirite i isporučite pravdu onima koji još za njom vape”, rekao je Agijus zatvarajući konferenciju “Dijalozi o nasljeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)”.

On je naglasio da to neće biti lak zadatak, ali da ga je moguće obaviti s obzirom da je Haški tribunal za sobom “ostavio dovoljno alata” da se to može učiniti.  Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino poručio je da je Haški tribunal ostavio dubok trag u međunarodnom pravu i imao veliki uticaj na proces izgradnje mira i pomirenja u postkonfliktnim društvima.

,,Mir i pomirenje će na kraju zavisiti od spremnosti društava i političkih lidera da idu tim putem. Ili, još konkretnije, mora biti uspostavljen dijalog, pružena ruka drugoj strani i mora se uzdržati od riječi i aktivnosti koje raspiruju mržnju i otvaraju rane prošlosti”, rekao je Sino.

On je ukazao da iz perspektive EU svima mora biti jasno da retorika prošlosti i mržnje, te veličanje ratnih zločina, predstavlja prepreku pristupanju Uniji.  Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking izrazio je zadovostvo rezultatima Konferencije “Dijalozi o nasljeđu MKSJ” koja je okupila 200 učesnika, provedena kroz osam panela na kojima su bila 84 govornika, te 10 pratećih događaja koji su direktno vezani uz konferenciju.

Hoking smatra da je ključna poruka sa konferencije da pravna nauka, odnosno, jurisprudencija koja ostaje nakon zatvaranja Haškog tribunala, nastavlja da živi i utiče na rad nacionalnih i međunarodnih sudova.  On je istakao da je posebno bitan dio te pravne nauke koja ostaje nakon Tribunala, onaj koji se odnosi na korištenje seksualnog nasilja u konfliktu s obzirom na 70.000 žrtava u bivšoj Jugoslaviji.

Hoking je ukazao i da je Haški tribunal postavio osnovna načela u regionu kada je riječ o pitanju zaštite svjedoka, ali i ogromnu arhivsku građu o ratu u bivšoj Jugoslaviji.

,,Sa Strategijom zatvaranja Haškog tribunala slučajevi su se vratili tamo gdje im je i mjesto”, poručio je on.

Sekretar Haškog tribunala je naglasio da za Tribunalom ostaje ogromna građa na više od tri miliona stranica transkripta sa suđenja, više od dva petabajta podataka u 442.000 dokumenata, 30.000 časova video-snimaka.

Pravni zastupnik UN Miguel de Serpa Soarez se osvrnuo na moralno nasljeđe Haškog tribunala citirajući bivšeg generalnog sekretara Kofi Anana da ,,niko više od predstavnika međunarodne zajednice ne žali za propuštenim prilikama da se ostvari mir”.  On je istakao da je u tom pogledu MKSJ otvorio put za borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina i u Ruandi, Sijera Leoneu i Južnom Sudanu.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link