Početna  /  Predizborne kalkulacije: U opoziciji muk na Dodikovu najavu formiranja opštine Omarska
Izdvajamo Republika Srpska

Predizborne kalkulacije: U opoziciji muk na Dodikovu najavu formiranja opštine Omarska

Obećanje lidera SNSD-a Milorada Dodika grupi privrednika iz Omarske da će to naselje uskoro dobiti status opštine, nije izazvalo bilo kakvu reakciju ili osudu predstavnika opozicije u Prijedoru.

Iako bi Dodikova namjera da Omarsku izdvoji iz teritorije Grada Prijedora, prije svega, trebala da uzbuni DNS, stranku koja je nastala u tom gradu i koja bi, ukoliko se namjera lidera SNSD-a ostvari, ostala bez značajnog broja birača koji su im donosili pobjede na prijašnjim lokalnim izborima, iz prijedorskog DNS-a već dva dana nema “ni abera” o još jednom vrućem šamaru koji im je “odvalio” njihov dojučerašnji koalicioni partner.

Da li se stranka Nenada Nešića plaši da bi reakcijom na novi Dodikov udar izazvala još žešći odgovor lidera SNSD-a, ili je u pitanju nešto drugo nismo uspjeli saznati, iako smo komentar na najavu formiranja opštine Omarska pokušali dobiti od Dragutina Rodića, kandidata DNS-a za gradonačelnika Prijedora.

Rodić, koji je sve do povlačenja Marka Pavića sa funkcije predsjednika DNS-a bio dugogodišnji generalni sekretar stranke, na naše pitanje da prokomentariše Dodikovu izjavu kratko nam je poručio da “nema komentar”.

Zanimljivo je i to se ni prijedorski SDS, ali i sam vrh najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj, takođe još nisu izjasnili o namjeri lidera SNSD-a da Omarsku za par mjeseci “otcijepi” od Prijedora.

Moja Hercegovina je juče i danas više puta pokušala da stupi u kontakt s predsjednikom Gradskog odbora SDS Prijedor, Milanom Tubinom, kao i kandidatom SDS-a za gradonačelnicu Prijedora na predstojećim lokalnim izborima, Majom Dragojević Stojić, ali se nisu javljali na naše brojne telefonske pozive.

Jedini iz opozicije ko se do sada javno oglasio i osudio Dodikovu najavu o formiranju opštine Omarska bio je Nebojša Vukanović, član poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS, ali koji nije i formalni član te stranke.

Snimak objavljen u javnosti kako Uzurpator na nekom predizbornom skupu u Prijedoru govori o teritorijalnom preuređenju Srpske, uz psovke i njemu uobičajene prostakluke, najavljuje kako će se poslije izbora podijeliti Prijedor i formirati novu  opština Omarska, a kasnije Kozarac i neke druge, a da će Vlada i Narodna skupština formalno provesti procedure kako bi sprovele njegovu samovolju, pokazatelj su bezvlašća, anarhije, tiranije ali i smrti institucija i kraha pravnog sistema, koje su poklekli pred talasom nasilja i tiranijom nekog ko misli da je iznad naroda, države, Ustava…”, objavio je Vukanović na svom blogu.

Podsjećamo, u medijima se prije dva dana pojavio video-snimak sa sastanka koji je Milorad Dodik nedavno u Omarskoj imao sa grupom tamošnjih privrednika, a na kojem je lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH rekao da će u roku od mjesec dana, odmah nakon izbora, biti pokrenuta procedura proglašenja Mjesne zajednice Omarska opštinom.

“Dakle, bez obzira, a vi ćete biti pametni, neću ja da ovo bude trgovina za izbore, odmah da znate. Ovo nije trgovina za izbore. Je l’ ima žena ovdje? Nema? E je*e mi se kako ćete glasati! Ja ovdje razgovaram s ozbiljnim ljudima. U roku od 30 dana biće formirana komisija vladina. U narednih 90 dana biće pozitivno mišljenje za formiranje. U narednih šest mjeseci, takva je procedura, mora ići nacrt zakona, pa prijedlog i tako dalje. Biće donesen zakon o formiranju opštine Omarska” rekao je Dodik, što su prisutni pozdravili aplauzom.

Moja Hercegovina

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link