Početna  /  Pred Sudom BIH pao i Luka Petrović: “Dweltu” nezakonito dao 14,5 miliona KM
Istrage Izdvajamo

Pred Sudom BIH pao i Luka Petrović: “Dweltu” nezakonito dao 14,5 miliona KM

Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)
Nakon što je “Dwelt” u tužbi protiv KRŽ pao pred Sudom BiH, isto se desilo i Elektroprivredi RS. “Lanaco” je definitivno raskrinkao privatni dogovor Luke Petrovića i Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja RS i glavnog devastatora zdravstvenog sistema Ranka Škrbića.

Piše: Žana Gauk

Nakon što je početkom septembra Stefan Krneta, vlasnik firme “Dwelt”, pred Sudom Bosne i Hercegovine doživio debakl za posao vrijedan 14,5 miliona KM, ista sudbina početkom oktobra dočekala je i Elektroprivredu Republike Srpske. “Lanaco” Nebojše Ninića definitvno je raskrinkao privatni dogovor Luke Petrovića i zeta bivšeg ministra zdravlja RS i glavnog devastatora zdravstvenog sistema Ranka Škrbića.

Apelaciono vijeće Suda BiH 2. oktobra odbacilo je tužbu “Elektroprivrede RS” protiv Kancelarije za razmatranje žalbi u BiH, koja je poslije Ninićeve pritužbe, poništila tender za izradu softverske platforme za podršku snabdijevanju strujom 500.000 potrošača. Ranije odluke neće biti preispitivane, jer za tim nema potrebe, odlučilo je vijeće.

Tužbu protiv KRŽ podnio je prvo Krneta, tražio je da odluka bude preinačena ili ukinuta. Kada su sudije presudile da je nezakonitim postupkom došao do milionskog posla, ERS je odlučio da mu novom tužbom protiv Kancelarije pripomogne. Bezuspješno!

PLAN ZA BRZO BOGAĆENJE

Škrbićev zet isplanirao je kako da sebi obezbijedi IT ugovor koji će mu otvoriti vrata institucija RS i drugih javnih preduzeća i ustanova. Petrović, SNSD-ov direktor “ERS”, samo je trebalo da raspiše tender za izradu IT platforme. Javna nabavka u spisima javnog preduzeća zabilježena je krajem 2019. godine, a direktor je odlučio da provede netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja. Kako je hitno pozvao Krnetu, tako je i raspodjela javnog novca bila hitno dogovorena.

Obojici se žurilo pa prethodno, kako je Žurnal ranije pisao, nije raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja niti je postojalo informaciono ili obavještenje o transparentnosti.

Nebojša Ninić, jedan od osnivača SNSD-a, odavno više nije glavni IT tender igrač. Ako trpi “Prointer”, koji je zauvijek obilježen saranjom sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, lidera vladajuće partije, ne mora i zeta aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta.

Žalio se i tender je oboren.

PETROVIĆ UDARIO NA NINIĆA, NINIĆ UZVRATIO

Krneta je zavapio pred sudom:

Sud je tužbu sa zahtjevom za odgodu izvršenja primio 29. jula, a upravno vijeće je odlučivalo dan prije isteka roka za tužbu. ‘Dwelt’ je nastavio da pruža usluge po ugovoru, jer objektivno nije u mogućnosti da obustavi aktivnosti, jer bi to izazvalo teške nesrazmjerne posljedice.”

Jaukanje nije pomoglo pa se sudijama obratio i Petrović:

“Za ERS će nastupiti nesaglediva šteta. Poništenje ugovora ozbiljno ugrožava obračun, fakturisanje i naplatu utroška struje krajnjim kupcima i ostvarivanje prihoda. ‘Lanaco’ ničim nije dokazao da trpi bilo kakvu štetu provođenjem postupka nabavke softvera koji je predmet ugovora…”

Ninić mu nije ostapo dužan:

“Navodi zahtjeva ERS su neprecizni, nejasni i paušalni. Ukazivanje ERS da je postupak javne nabavke proveden po hitnom postupku zbog potrebe korištenja usluga softvera i u vezi s tim preuzetih obaveza iz okvirnog sporazuma, osporavamo jer ERS u “Elektro-Doboju” od ranije koristi isti softver kao ovaj koji je bio predmet poništenog ugovora.”

Kako Petrović nije dostavio dokaze o “nesagledivoj šteti” po ERS, tako su i sudije zaključile da je ugovor težak 14,5 miliona između “Dwelta” i javnog preduzeća nezakonit. Krneta se tokom postupka pozivao na javni interes, ali mu taj termin očigledno nije bio najbolje objašnjen.

PORODIČNA SARADNJA

Prema pisanju portala “Capital”, kompanije „Prointer“ i „Dwelt“ 15. avgusta prošle godine ozvaničile su saradnju, kako bi zajedno mogle da rade na projektima digitalne transformacije energetskog sektora. Tada je od javnosti sakriveno da je vlasnik „Dwelta“ Stefan Krneta, zet Ranka Škrbića, dok je „Prointer“ zauvijek obilježen saradnjom sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Sporazum o partnerstvu omogućava im zajednički nastup na tržištima, saopšteno je tada.

„Prointer“ je, kako je navedeno, posebno zainteresovan za „Dweltov“ softver “Platforma X”, namijenjen za digitalnu transformaciju energetskog sektora. To softversko rješenje, istakli su, za kompanije znači smanjenje gubitaka na mreži, pronalaženje nelegalnog korištenja enegije, predviđanje potrebe za energijom, izradu energetskih profila prostora…

„Što se tiče domaćeg tržišta, htjeli smo sinergiju sa najboljima iz IT sektora, jer je u proizvod ‘Platforma X’ moj tim uložio godine truda, rada i znanja. ‘Prointer’ je jedna od najjačih IT kompanija u BiH, s njima sarađuju i najveći svjetski vendori kao što su SAP, IBM, Microsoft. Zato je za ‘Dwelt’ posebna čast da se našao na takvoj listi partnera“, rekao je Krneta.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada i „Prointer“.

Izvor: zurnal.info

54 Shares
54 Shares
Copy link