Početna  /  Pravoslavni vjernici u Čapljini tradicionalno proslavljaju Božić
Hercegovina

Pravoslavni vjernici u Čapljini tradicionalno proslavljaju Božić

ČAPLJINA – Za proslavu praznika rođenja Hristovog, 7. januara, priprema se veliki broj pravoslavnih vjernika širom Hercegovine, a svečano će biti i u Čapljini. Već tradicionalno, u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini na Badnje veče će biti služena sveta liturgija koja će okupiti veliki broj vjernika.

Paroh Marko Gojačić (FOTO: Bljesak.info)
Paroh Marko Gojačić (FOTO: Bljesak.info)

”Praznik rođenja Hristovog obilježićemo kroz nekoliko događaja, a prvi će biti na Badnje jutro, u srijedu, službom u crkvi Vaznesenja Hristovog u Prebilovcima. Zatim naveče, pola sata prije ponoći, slijedi okupljanje pred Sabornim hramom, gdje ćemo paljenjem badnjaka, vatrometom i služenjem svete liturgije svečano dočekati rođenje Hristovo”, ističe za Bljesak.info paroh čapljinski Marko Gojačić.

Prošle godine na služenju svete liturgije okupio se veliki broj vjernika, pa Gojačić očekuje da će tako biti i ove godine.

”Prošle godine u Sabornom hramu Božić je dočekalo više od 200 vjernika, a očekujemo da će se veliki broj njih okupiti i ove godine. Takođe, veliki broj njih doći će i iz drugih parohija, ne samo iz čapljinske, tako da ćemo u zajedništvu dočekati ovaj veliki paznik”, ističe Gojačić.

Dodaje kako je Božić jedan porodični praznik, te kako je to prilika za svaku porodicu da se okupi i bude zajedno, da u ljubavi i smirenju uz druženje dočekaju ovaj veliki praznik.

”Ljudi se okupljaju u miru i zajedništvu, druženju i radosti, te uz bogatu slavsku trpezu slave rođenje Hristovo. Jedan od zanimljivijih tradicijskih događaja je svakako paljenje badnjaka ispred crkve, koji će i ove godine biti upriličen ovdje u Čapljini”, dodaje Gojačić.

Svim pravoslavnim vjernicima u Čapljini, Hercegovini i svijetu, Gojačić je poželio srećan i blagoslovljen Božić.

”Ovim putem, kao paroh čapljinski, ispred crkvene opštine Čapljina svim pravoslavnim vjernicima sa ove parohije želim da božićne praznike i Hristovo rođenje dočekaju u miru i ljubavi, uz tradicionalnu čestitku – mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi”, zaključio je Gojačić za Bljesak.info.

0 Shares
0 Shares
Copy link