Početna  /  Pravda ipak dolazi i na vrata oštećenih: Prve presude u slučaju prevare “Prizma”
Istrage Izdvajamo

Pravda ipak dolazi i na vrata oštećenih: Prve presude u slučaju prevare “Prizma”

Ilustracija
Prevareni građani koje je mikrokreditna organizacija “Prizma” pod maskom donacija uvukla u kredite i zadužila ih nezakonito i do 15.000 maraka, konačno će dobiti svoju pravdu i to nakon što su donesene prve dvije presude u kojem su oni oslobođeni lažnih dugovanja.

U ovim presudama, prvim među više desetina tužbi koje su podnesene, se navodi da je zahtjev “Eos Matrixa” neosnovan i da tuženi neće morati da izmire navodne dugove, kao i da im moraju biti namireni sudski troškovi.

Radi se o samo dva primjera od najmanje 3.000 građana koje je “Prizma” i njeni radnici na prevaru uvukli u kreditna zaduženja o kojima nisu imali pojma. Birali su građane pretežno slabog imovinskog stanja i po pravilu iz nerazvijenih ruralnih područja, te ubjeđujući ih da se radi o donacijama upravo za ove kategorije, uručili su im manje novčane iznose. Mjesecima, pa i godinam kasnije, svima njima stigle su ih tužbe kojim se traži otplata daleko većih iznosa sa pripadajućim kamatama. O svemu ovome, Moja Hercegovina je ranije više puta pisala.

Satjerani u ćošak, prevareni građani, njih oko 80 podnijelo je dvije kolektivne tužbe protiv “Eos Matrixa” preko banjalučkog advokata Dina Tešića sa zahtjevom da se oslobode dugovanja, jer kredite nisu dizali.

Tešić kaže da su ovo ohrabrujuće vijesti jer su u toku prvostepenog postupka uspjeli odbraniti klijenta. Osnovni sud u Banjaluci je odbio tužbeni zahtjev “Eos Matrixu” u cijelosti. On kaže da očekuje da će i ostale presude biti istovjetne i da će njegovi klijenti redom biti oslobođenih dugovanja za lažne kredite.

“Tužilac je odbijen od strane suda za preuzeto sporno potraživanje MKF “Prizma” Sarajevo. Napominjem da je još dug put pred nama, da je u pitanju prvostepena presuda, ali i ona sama ukazuje da je veliki broj preuzetih potraživanja prema našim klijentima zastario, kao i da eventualno postoji mogućnost da su nastala iz krivičnih djela koje su počinili određeni službenici MKF “Prizma” Sarajevo. Sud je prethodne navode prepoznao, te odlučio po našem misljenju ispravno, a u jednom dijelu parničnih postupaka zastao do odluke tužilaštva o podizanju optužnice”, rekao je Tešić.

On kaže da je ovo prva odluka o ovom pitanju u predmetima koje zastupa njegova kancelarija, ali i da se nada da će ona biti potvrđena od strane Okružnog suda Banjaluka, ukoliko se tužilac bude žalio na nju.

“Tako bi se pravo i pravda susreli i otvorio bi se put i drugim građanima za rješenje njihovih problema”, kaže on.

Tešić govori da su se njegovi klijenti u prteklom periodu našli pod velikim pritiscima radnika “Eos Matrixa” koji ih svakodnevno pozivaju i uznemiruju.

“Naši klijenti tvrde da se vrši velik nezakonit pritisak svakodnevnim pozivima, što ima obilježje proganjanja. Pojedini klijenti imaju i preko 200 poziva u toku kratkog vremenskog perioda od strane službenika “Eos Matrixa” zbog čega smo obavjestili nadležne organe koji će odlučiti po podnešenoj prijavi da li neželjenim uznemiravanjem i stalnim telefonskim pozivima službenici ove firme čine krivična djela koja za posljedicu imaju i povredu subjektivnih prava ličnosti – rekao je on.

Podsjetimo, službenici „Prizme“, mikrokreditne organizacije koja je u međuvremenu likvidirana, nezakonito su prisvojili milione maraka prevarivši više hiljada, uglavnom neukih ljudi, nastanjenih pretežno u ruralnim krajevima širom BiH. Za pomenute prevare još uvijek niko nije odgovarao dok su se obmanuti ljudi, koji su po pravilu lošijeg materijalnog stanja, suočili sa dugovima i do 10.000 KM. Ovu aferu sredinom prošle godine otvorio je upravo portal Moja Hercegovina, a ubrzo nakon ptoga uslijedilo je i podizanje nekoliko optužnica protiv bivših radnika pomenute mikrokreditne organizacije.

U međuvremenu, dvije grupe građana koji su prevareni, dogovorili su se da se udruže i preko zajedničkog advoka podnesu tužbu kako bi se oslobodili nameta koji nisu ni tražili ni uzeli. Tužbom je tad obuhvaćen veliki broj istih slučajva. Željeli su i da pokažu sudovima kakvo je činjenično stanje, ali i podijeliti sudske troškove za učesnike koji su već slabog imovinskog stanja, te riješiti ogroman broj istih sporova u jednom predmetu.

Oni su u tužbi naveli da su službenici Mikrokreditne fondacije “Prizma” ubjeđivali ljude starije životne dobi, neuke i naivne osobe, da prihvate donacije od 500 KM i 1.000 KM, a u stvari su im na potpisivanje dali ugovore o kreditnim zaduženjima koje im nisu predočavali već ih zadržavali za sebe. Nedugo potom, “Prizma” je gurnuta u stečaj, a potraživanja otkupljuje “Eos Matrix” koji kreće sa pritiscima pa i tužbama na građane kako bi izmirili dugove o kojima do tada nisu ništa znali.

Tešić govori da se ovdje radi o nepostojećem potraživanju privrednog društva “Eos Matrix” prema klijentima koje on zastupa. Kaže da su njegovi klijenti dovedeni u zabludu od strane službenika MKF “Prizma” i vjerujući da dobijaju donacije, potpisali potvrdu o primljenim sredstvima, a ne ugovore o kreditu.

U tužbi se navodi da je firma “Eos Matrix” u očiglednoj namjeri i pored saznanja da je u pitanju krivično djelo i da ne postoji potraživanje prema ovim građanima, putem tipskih tužbi pokušala ishodovati sudske odluke računajući na neukost suprotne strane kao i da će sud vjerovati njima, a ne fizičkom licu. Posebno se naglašava da novac koji se sada potražuje od njih, zapravo nikada nije ni isplaćen, niti su data kreditna sredstva, čime su nedvosmisleno dovedeni u zabludu.

Mnogi među prevarenim građanima ispričali su za Moju Hercegovinu da su petočlane porodice kojima su uručene donacije po 500 KM, mjesecima kasnije dobijale opomene da ne otplaćuju kredite po 10.000 KM pa i 15.000 KM po članu. Svima su rekli da su neke međunarodne donacije, tvrde oni, da je to pomoć ugroženima, bespovratna sredstva, pomoć djeci.

Jedan od prevarenih građana, Branislv Boloban iz Gradiške, je za Moju Hercegovinu ispričao da je advokata našao na internetu i da je saznao da zastupa građane protiv “prizminih” prevara. Potražio ga je, a za njim su krenuli i ostali.

“Koliko znam, samo u Gradišci nas je 180 prevarenih. Svaki dan nas zovu i pritišću da platimo. Pritisak je ogroman, ali odbijaju da se predstave imenom i prezimenom i prekidaju vezu kada ih krenemo ispitivati”, rekao je on.

Da se protiv njih vodi istraga, potvrđeno nam je i u Policijskoj upravi Gradiška

Nažalost, za ove prevare još niko nije odgovarao. Do sada je poznato da je Osnovni sud u Mrkonjić Gradu potvrdio optužnicu protiv dvije radnice ove organizacije, Dragane Balać iz Šipova i Radosave Savić iz Banjaluke, koje se terete da su sa građanima lošeg imovinskog stanja zaključivale ugovore o kreditu varajući ih da je riječ o humanitarnoj pomoći, iako bi optužnice trebale biti podignute protiv mnogo više osoba.

Kako je potvrđeno optužnicom protiv njih, u periodu od novembra 2012. do maja 2013. godine, one su podigle kredite u iznosu od 840.000 KM na ime 84 građana Mrkonjić Grada i Šipova, a da su oni mislili da se tu radi o pomoći, nikako o kreditu.

Šest dana nakon što je Moja Hercegovina objavila pomenuti tekst, 12. avgusta prošle godine, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu obavještava javnost da je podiglo optužnicu protiv bivšeg radnika “Prizme” Milenka Ponjarca, a koja je dalje potvrđena od strane Osnovnog suda u Sokocu.

Optužnicom se Ponjarcu stavlja na teret da je u septembru 2012. godine u svojstvu kreditnog službenika Mikrokreditne fondacije „Prizma“ Sarajevo – kancelarija Pale, a u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, bez znanja i saglasnosti J. A, u ime iste, pored njenih ličnih podataka kojima je raspolagao kao kreditni službenik, u kreditnu dokumentaciju vlastoručno unio i neistinite podatke bitne za odobrenje kredita, koju dokumentaciju je, ovjerivši je svojim parafnim potpisima i potpisima, lično obradio i kreditno ocijenio, da bi je nakon toga iskoristio i putem Kreditnog odbora MKF „Prizma“ Sarajevo realizovao ugovor o farming kreditu za stalna sredstva u iznosu od 10.000 KM i pričinio štetu MKF „Prizma“ d.o.o. Sarajevo u iznosu od 12.093,30 KM”, piše, između ostalog u optužnici.

Do sad je utvrđeno da se vodi više istraga i krivičnih postupaka protiv radnika “Prizme” zbog zaključivanja fiktivnih ugovora o kreditima. Zaposlenici “Prizme” nisu samo na kreditima varali građane. Kako su sami ispričali, varali su i one koji su zaista imali kredite. Onima koji su digli nekoliko hiljada maraka kredita i imali su problema sa otplatom, nudili su nove ugovore na pozajmice sa većim iznosima, kako bi vratili prvobitne pozajmice. Tu se radilo o obmani jer je neko ko je podigao kredit od hiljadu maraka, mogao još toliko dobiti kamate, a po zakonu ona ne može preći glavnicu i napraviti dug veći od dvije hiljade. Međutim, službenici bi neukim ljudima govorili kako je bolje da novim kreditom od dvije hiljade maraka pokriju stari dug, a istovremeno dobiju dodatno vrijeme da obezbijede novac. Naravno, onda je i kamata mogla ići duplo više pa su postajali dužni 4.000 KM, kada su im nuđeni novi ugovori i dug je kasnije rastao na 8.000 KM itd. Neki su dolazili i do 20.000 maraka.

Najgore je što su dužnici, uvučeni u začarani krug postajali kreditno nesposobni, a onda u sve uvlačili i članove svoje porodice ili prijatelje, kako bi oni dizali nove pozajmice i vraćali stare. Zahvaljujući tome, danas imamo mlade ljude od 25 i 30 godina koji su vjerovatno za cijeli život kreditno nesposobni.

Kada je organizacija otišla u stečaj navedene pozajmice su čuvane u strogoj tajnosti i nepoznato je gdje su završile. Javna je tajna da su se sredstva “Prizme” koristila za finansiranje i kupovinu glasova, kako na području RS tako i FBiH, neposredno prije održavanja izbora. Radnici su se često žalili i na mobing, naročito oni koji su radili van sjedišta u Sarajevu.

Iz kompanije “EOS MATRIX” iz Sarajeva, koja je preuzela potraživanja od MKF “Prizma”, su rekli da nemaju ništa sa eventualnim spornim djelima službenika “Prizme” a da im se svi klijenti, koji se osjećaju prevarenim, mogu obratiti u bilo kojem trenutku.

Andrijana Pisarević

0 Shares
Oznake
Copy link
Powered by Social Snap