Subota, 18.01.2020
More

  Pozvan na informativni razgovor zbog Fejsbuk statusa o vozilima pod rotacijom?

  Podijeli:

  Advokat iz Banjaluke Dario Sandić pozvan je danas poslijepodne na informativni razgovor u prostorijama PS “Centar” nedugo poslije objavljivanja Fejsbuk statusa u kojem kritikuje saobraćajno ponašanje vozila pod rotacijom u najvećem gradu Srpske.

   

  Sandić je potom na svom profilu objasnio da Zakon o bezbjednosti u saobraćaju jasno kaže da vozila pod pratnjom nemaju prednost na raskrsnicama koja su regulisana svjetlosnom saobraćajnom signalizacijom.

  Advokat Jovana Kisin za Moju Hercegovinu kaže da je kritika javne vlasti najzaštićeniji oblik javnog izražavanja mišljenja i da je svaki oblik represivnog ograničavanja ovog prava nezakonit.

  “Poziv na informativni razgovor, pola sata nakon objave Fb statusa isključivo ima za cilj zastrašivanje, prijetnju procesuiranjem (kako je to uostalom već postala praksa) radi suzbijanja slobode govora. Popularnost predstavnika vlasti se ne smije vještački čuvati i održavati ugnjetavanjem ustavnih prava i sloboda, pogotovo kada je kritika osnovana i služi bezbjednosti građana. Ako je građanin uputio ljutiti apel da vozila pod pratnjom ne smiju ugrožavati bezbjednost građana i prelaziti zakonska ovlaštenja prvenstva prolaza, a nakon toga dobio poziv iz policije, zaključujemo da je policiji bitnije sankcionisati slobodu govoru nego utvrditi ko je vozio vozila pod pratnjom i učinio saobraćajni prekršaj koji je ugrozio nekolicinu ljudi”, objašnjava Kisin i dodaje da su to jako loše poruke i samo još jedna u nizu represivnih mjera na koju se ne smije odćutati.

  Sandić je za naš portal istakao da se na usmeni (telefonski) poziv policijskih službenika nije odazvao i da je u razgovoru tražio da mu se dostavi pismeni poziv, te da će dati opširniji komentar nakon toga.

  Autor: Stefan Blagić

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI