Početna  /  Požar iz Crne Gore proširio se na Hrvatsku kod Konavala
Crna Gora Hrvatska Vijesti

Požar iz Crne Gore proširio se na Hrvatsku kod Konavala

PODGORICA/DUBROVNIK – Požar iz Crne Gore proširio se noćas na Hrvatsku, pa su namjenski organizovane protivpožarne snage hrvatske vojske iz vazduhoplovne baze “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika.

Jutros su, kako su prenijeli hrvatski mediji, angažovani na krajnjem jugu zemlje u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor pa su vazdušne snage upućene da bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje.

Inače, svi požari s kojima su se vatrogasci borili na širem splitskom području proteklih dana lokalizovani su iako se na njima još aktivno dežura, a na terenu od Tugara do Splita nalazi se sedam očevidnih ekipa i vještaka koji bi trebali utvrditi uzrok toga najvećeg požara na ovom području.

Prema informacijama Županijskog vatrogasno-operativnog centra (ŽVOC), juče je lokalizovan  požar u Srinjinama, Račniku, Podstrani i Žrnovnici u kojima je izgorjelo 4.300 hektara borovine, visokog i niskog rastinja, poljoprivrednih površina, maslinika i voćnjaka.

Vatrogasci su tokom noći na terenu sanirali požar i na njemu aktivno dežuraju i dalje. Ne gori više ni u Dugobabama. Tamo je vatra lokalizovana juče 12.40 sati, te vatrogasci saniraju rubne dijelove.

Uništeno je 200 hektara hrastovine, te visokog i niskog rastinja. Požar na Planom Putu u Prpuši kod Šestanovca lokalizovan je sinoć, a u njemu je izgorjelo 800 hektara borove šume, niskog rastinja i poljoprivrednih površina.

Vatrogasci su jutros primili dojavu o požaru iznad Otišića kod Vrlike gdje gori trava i nisko rastinje na nepristupačnom i miniranom terenu, a vatru gasi kanader.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link