Početna  /  Povlačenje Bilećkog jezera otkrilo nekadašnje naselje (FOTO)
bileća Hercegovina

Povlačenje Bilećkog jezera otkrilo nekadašnje naselje (FOTO)

BILEĆA – Veoma sušno ljeto uzrok je jednog od najnižih vodostaja Bilećkog jezera od njegovog postanka. Povlačenjem vode, otkriven je dio nekadašnjeg naselja u selu Čepelica. Iz vode su “izronile” kuće, čatrnje i ograde, ali i uspomene na život koji se nekada odvijao u dolini rijeke Trebišnjice. 

Kuća Boriše Dželetovića (FOTO: Moja Hercegovina)

Sljedeće godine navršiće se tačno 50 godina od izgradnje brane Grančarevo na Trebišnjici. Prije nego što je nastalo Bilećko jezero, a voda potopila dolinu Trebišnjice, stanovništvo sela Čepelica, Panik, Orah, Zadublje i Miruše moralo je zauvijek da napusti svoje kuće. Upravo slika tog odlaska prva vam zatreperi pred očima kada stanete pored kuća u Čepelici, koje su ovih dana izronile iz vode.

Prva među njima izronila je kuća koja je, tvrde stariji Bilećani, pripadala Boriši Dželetoviću. Isplivala je skoro potpuno, a, za razliku od krova, njeni zidovi ostali su očuvani, pa se jasno može vidjeti kakav je bio raspored prostorija. Manji objekat, koji se nalazio pored, sada je potpuno na suvom, kao i čatrnja iznad kuće. Spoljni oblik čatrnje ostao je potpuno očuvan. I njeni dovratnici još uvijek stoje, voda je okrnjila tek njihov mali dio.

U ovom dijelu izronile su čak tri čatrnje, pa je pretpostavka da je skoro svaka kuća imala svoju. Stariji Bilećani tvrde da je zemlja ovdje bila plodna i da su Čepeličani živjeli dobro. Zemlja je sada raspukla od sunca i, dok stojite na njoj, za trenutak možete da zamislite kako je nekada izgledao život ovdje.

No, u stvarnost vas vraća zvuk pucanja školjki koje se rasipaju u sitne komade dok hodate po zemlji koja je, vjerovatno, nekada bila nečije dvorište.

Nedaleko od ove kuće, isplivala je još jedna, ali samo djelimično. Budući da je početak oktobra, teško da će njeni zidovi dočekati da se suše na suncu.

Druga kuća koja je isplivala u Čepelici (FOTO: Moja Hercegovina)

Za mlađe Bilećane Čepelica je, prije svega, sinonim za kupalište. Ovdje pronalaze spas od ljetnih žega, zaboravljajući da plivaju tik iznad nekadašnjih naselja. No, možda ih na to podsjeti slika splava “Apolon”, na kome ljeti nalaze osvježenje, a koji je sada “nasukan” u nekadašnjoj seoskoj ogradi.

“Apolon” se nasukao u nekadašnjoj ogradi (FOTO: Moja Hercegovina)

Zajedno sa kućama, ogradama i čatrnjama, voda je prekrila i groblja, puteve i crkve. Međutim, da bi sve to Bilećani mogli ponovo da vide, jezero bi trebalo potpuno isušiti. Do tada, samo će periodi kada niski vodostaj otkrije ove spomenike prošlosti, Bilećane podsjećati na dane kada je razglednica Čepelice, i drugih sela iz doline Trebišnjice, izgledala potpuno drugačije.

 

Jelena Denda Borjan

Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Od januara 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina"

2 Shares
2 Shares
Copy link