Početna  /  Potvrđeno iz Vašingtona: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku
Republika Srpska Vijesti

Potvrđeno iz Vašingtona: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

Stejt Deparment potvrdio je večeras da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Premda se informacija o sankcijama Dodiku u medijima pojavila u popodnevnim satima, tek večeras ona je i zvanično potvrđena.

Sankcije, kako javljaju mediji, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu tačna, jer nijedan zvanični dokument još nisam dobio. Ali očekujem tako nešto”, rekao je danas Dodik za “Večernje novosti”.

Ako su tačne informacije da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dospio na crnu listu SAD, to se može protumačiti kao očajnički potez odlazeće američke administracije, ali može se očekivati da ga nova administracija skine sa te liste, kazao je danas savjetnik predsjednika RS Aleksandar Vranješ.

“S obzirom na to da je nova administracija (SAD) do sada pokazala dobru volju, možemo očekivati da on bude skinut sa te liste”, rekao je Vranješ za Sputnjik.

Vučić o sankcijama Dodiku: Imam informaciju od Amerikanaca

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, upitan o informaciji da su SAD uvele sankcije predsedniku RS, rekao je da je od Amerikanaca dobio potvrdu da će se to dogoditi.

“Od Amerikanaca sam dobio informaciju da će tako nešto da se dogodi, ali nisam dobio informaciju o sadržaju i o tome kakve se sve sankcije protiv predsednika Republike Srpske uvesti”, rekao je Vučić za RTS i dodao: “Ne znam da li sam to smeo da kažem”.

Na pitanje da li se Srbija pridružiti sankcijama, premijer je odgovorio:

“Vlada kao kolegijalni organ odlučuje, lično ne znam kako da vam odgovorim, da kažemo da zamrzavamo imovinu predsednik RS i da mu branimo da dođe u Beograd…. Ne ide, to se neće dogoditi…”

Izvor: N1 / B92

0 Shares
0 Shares
Copy link