Početna  /  Potpisan sporazum o izgradnji TE Gacko 2
Hercegovina

Potpisan sporazum o izgradnji TE Gacko 2

Predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija potpisali su danas u Banjaluci sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2, jedne od najvećih poslijeratnih investicija u Republici Srpskoj.

RiTE Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je sa predstavnicima Kineske mašinske inženjerske korporacije i Energetskog fonda za tržišta u razvoju opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane Gacko 2, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

Đokić je pojasnio da je potpisan opšti ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i da sada treba započeti postupak osnivanja preduzeća u kojem će kineska strana imati 51 odsto udjela, a Republika Srpska 49 odsto.

– Da bi se osnovalo preduzeće, postoje pretpostavke koje se moraju stvoriti i mi ćemo na tome raditi. Ovim ugovorom smo predvidjeli da te aktivnosti mogu trajati najduže 12 mjeseci, ali naša je namjera da već nastavimo ispunjavati uslove definisane tim opštim ugovorom – rekao je Đokić.

Potpisivvanju ugovora su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Kineske kompanije se pokazuju kao ozbiljni partneri, naglasio je predsjednik Srpske, dodavši da je od ideje do ugovora bio uključen ovaj projekat.

– Ovo znači novu energersku bezbjednost i sigurnost Republike Srpske – naveo kazao je Dodik i izrazio nadu da će realizacija projekta početi veoma brzo.

Ministar Đokić je naveo da će nakon stvaranja pretpostavki za finansiranje tog projekta uslijediti razgovari sa finansijskim partnerima, u čemu će glavnu ulogu imati kineska strana. Kako je dodao, to je postupak koji zahtijeva kineska strana, zbog drugačijih procedura koje važe u Kini za uvođenje u ovakve poslove izvan njihove zemlje.

On je naglasio da je potpisivanjem ugovora i formalno otvoren projekat izgradnje nove termoelektrane na području opštine Gacko instalisane snage 350 megavata.

– Za Republiku Srpsku je veoma značajno da će ovaj projekat biti realizovan sa kineskim kompanijama i da je partner u realizaciji ovog ugovora Kina sa kojom Srpska razvija prijateljske odnose, stvara atmosferu saradnje i međusobnog uvažavanja i podrške. Ovo će biti najveća investicija koju će Republika Srpska realizovati u poratnom perodu – naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, kineske kompanije koje će učestvovati u realizaciji ovog projekta su “ogromne i za svjetske uslove” i spremne da Srpska bude njihov partner u realizaciji ovakvog projekta koji će dati veliki doprinos razvoju opštine Gacko i cijele Hercegovine.

Predstavnik Energetskog fonda za tržišta u razvoju Mu Јuš ocijenio je da potpisivanje ugovora predstavlja konstruktivan korak, jer je razvoj energetike veoma bitan, te istakao da će realizacija projekta donijeti veliku ekonomsku vrijednost za Gacko, ali i cijelu Srpsku.

– Naše kompanije imaju bogato iskustvo i prisutne su na tržištima centralne i istočne Evrope. Vjerujem da ćemo, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u potpunosti zadovoljiti očekivanja – dodao je Mu Јuš.

Ugovor je potpisao i direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap