Početna  /  POSTIZBORNI PLANOVI SNSD-A: Dodik će u Predsjedništvu BiH ostati samo osam mjeseci
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

POSTIZBORNI PLANOVI SNSD-A: Dodik će u Predsjedništvu BiH ostati samo osam mjeseci

Za vrijeme uredovanja u Sarajevu potrudiće se da blokira sve procese u nadležnosti šefa države, a formiranje „srpskog bloka“, ako bi na njega pristao SDS, iskoristio bi isključivo kako bi ojačao vlastitu poziciju. DNS-u će u RS oduzeti resor prosvjete i kulture.

Piše: Žana Gauk/Žurnal

Milorad Dodik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine planira da se zadrži samo osam mjeseci, koliko će, po sistemu rotacije, biti na mjestu predsjedavajućeg. Nakon povlačenja, namjerava da bude premijer RS, a fotelju će mu do tada grijati sadašnji ministar finansija RS Zoran Tegeltija, saznaje Žurnal iz izvora bliskih SNSD-u.

Za vrijeme uredovanja u Sarajevu potrudiće se da blokira sve procese u nadležnosti šefa države, a formiranje „srpskog bloka“, ako bi na njega pristao SDS, iskoristio bi isključivo kako bi ojačao vlastitu poziciju.

Urušavaće ugled Bosne i Hercegovine, a pokušati da ojača političku sliku u Republici Srpskoj“, navodi izvor.

Ipak, u SDS-u čekaju sutrašnju sjednicu Predsjedništva na kojoj bi trebalo da se pojave gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica. Tvrde da koalicija sa SNSD-om ne bi bila u redu, jer birači nisu tako glasali.

„Nije bilo u redu što su Bjelica i Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, onako izašli u javnost. Trebalo je da stav iznesu na organima stranke. Međutim, to svakako ukazuje na destabilizaciju stranke. Sutra ćemo biti pametniji. Što se tiče koalicije SDS-SNSD, ne bi bila u redu. Za Vukotu Govedaricu je glasalo više od 280.000 ljudi. Osim toga, amnestirali bismo sve ove godine Dodikove vladavine i kriminala i pljunuli na sopstvene istupe“, navode u SDS-u.

DNS mora znati ko je gazda

Istovremeno, u Republici Srpskoj Dodik će zavesti oprobani SNSD red pa će DNS-u Marka Pavića pokazati ko je gazda u koaliciji. Nakon što je ovoj stranci izmaklo mjesto predsjednika Vlade, na koje je, kako su se nadali, trebalo da zasjedne direktor „Nove banke“ Milan Radović, sada joj izmiče i resor prosvjete.

„DNS će opet izvisiti. Dosad su imali resore prosvjete i kulture i lokalne samouprave, sigurno je da SNSD preuzima prosvjetu“, ističe naš izvor.

Dominantnu koalicionu ulogu SNSD-a za Žurnal je potvrdio i Nedeljko Čubrilović (DNS), predsjednik Narodne skupštine RS, koji je na izborima osvojio tek nešto više od 2.000 glasova.

„Zaista ne bih komentarisao. Činjenica je da je SNSD došao u situaciju kada može da diktira pozicije“, zaključio je.

Sve ovo dobija na snazi ako se u obzir uzmu i Dodikovi „mali signali“ prema DNS-u, među kojima su saslušanje direktora deponije „DEPOT“ Nove Grujića zbog kupovine glasova, saslušanje direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića zbog prinude, ali i „zelenog svjetla“ Vlade RS za prodaju Rudnika željezne rude „Ljubija“ i smjene direktorice šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Daliborke Kerezović-Damjanović.

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link