Početna  /  Postizborna slika Gacka: Nekom smjena, nekom namještenje
gacko Hercegovina Vijesti

Postizborna slika Gacka: Nekom smjena, nekom namještenje

GACKO – Izbori polako padaju u zaborav, a jedine (za sada) vidljive promjene su rapidan porast broja zaposlenih u administraciji opštine i smjene u RiTE Gacko. Plakati i bilbordi još uvijek stoje kao podsjetnik na nedavni politički okršaj.

Gatačke ulice nakon izbora (FOTO: Moja Hercegovina)
Gatačke ulice nakon izbora (FOTO: Moja Hercegovina)

Izbori koji su prohujali Gackom nisu donijeli značajnije promjene. Razočarani su skoro svi. SDS što je tako tijesno pobijedio, SNSD zato što nije pobijedio, makar i tijesno, SPO što je ostao ispod cenzusa, a DNS što je osvojio tek jedan mandat čime je postao irelevantan faktor za kreiranje skupštinske većine.

No, u političkom vakuumu, dok se skupština ne konstituiše, jedina vidljiva pomjeranja su u administraciji opštine i najvećem kolektivu u Gacku.

U opštini je od početka oktobra 31 radnik više. Sa postojeća 132, to čini brojku od 163 zaposlena koji platu primaju iz budžeta. Najmanje dvadesetak, što stručnih, što samostalnih saradnika je otpočelo svoje službovanje na neodređeno vrijeme. Tu su i inspektori, spremačice, interni revizori, vatrogasci.
Novog /starog načelnika očigledno ne brine tek usvojeni Zakon o lokalnoj samoupravi koji u članu 67 propisuje da na hiljadu stanovnika (a Gacko ima nešto manje od 9 hiljada) mogu doći tek tri zaposlena. Prosta računica govori da je trenutno šest puta više radnika nego što je potrebno. Briga za rješavanje prekobrojnih se, kako je najlakše, ostavlja za sutra, ili još bolje, prekosutra.

Situacija nije bolja ni u najvećem preduzeću u opštini. Loš ugalj iz povlatne zone, havarije, neispunjenje plana proizvodnje, finansijska dubioza, izgleda nisu najveće brige aktuelne uprave.

rite_gacko4_mojahercegovina

Do informacija o dešavanjima u ovom preduzeću koje je javno samo u nazivu, teško se dolazi. Poznavaoce prilika to ne čudi jer se, tvrde, odluke donose u uskom krugu ljudi. A njihov prvi potez nakon objavljivanja izbornih rezultata je bila smjena nekih šefova odjeljenja ili službi. Pretpostavka je da je smjena u stvari kazna za to što nisu dovoljno radili ili su radili protiv kadrova SNSD-a. Objašnjenje niti komentar nismo uspjeli da dobijemo od Uprave RiTE Gacko iako smo prije sedam dana uputili pitanja.

Komentar u ovom trenutku nisu željeli da daju ni smijenjeni. Neki od njih su rekli da je smjena diskreciono pravo Uprave, a da će se oglasiti onda kada budu smatrali za shodno. No, većina naših sagovornika je rekla da ih mnogo više brine stanje preduzeća za koje će ova godina, kako sada stvari stoje, biti jedna od najlošijih.

Šta o smjenama i kretanjima u RiTE Gacko misli sindikalna organizacija javnosti je nepoznato, jer u posljednje vrijeme od sebe ne daju glasa. U više navrata smo pokušali da dobijemo komentar prvog sindikalca, ali se on nije javljao na telefon.

Jesen je, u političkom smislu, bila veoma vruća. No, kiše koje je donijela ohladile su mnoge glave i otvorile oči koje sada jasnije vide neveselu stvarnost. Njen dio su i plakati sa kojih se smiješe protagonisti lokalnih izbora. Nada da će ih komunalci uskoro ukloniti je uzaludna, jer iza njih izviruju izblijedjeli kandidati od prije dvije godine.

Vrijeme je, izgleda, jedini spas.

Milanka Kovačević

49 Shares
Copy link
Powered by Social Snap