Početna  /  Posle 65 godina: Odšteta Aboridžinima zbog britanskih nuklearnih proba
Svijet Vijesti

Posle 65 godina: Odšteta Aboridžinima zbog britanskih nuklearnih proba

Došao je dan pobjede i za stotine australijskih Aboridžina koji su bili izloženi ekstremnom nivou radijacije zbog britanskih nuklearnih proba. Australijska vlada naložila je da im se pokriju troškovi zdravstvene zaštite.

FOTO: Ilustracija

Od 1952. do 1963. godine Velika Britanija je testirala atomsko oružje u Maralingi i Emu poljanama u Južnoj Australiji i oko zapadnoaustralijskih ostrva Monte Belo, uz dozvolu australijske vlade. Kombinovano oružje upotrebljeno na Marilangi imalo je dva puta veću snagu od bombi bačenih na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu.

Aktivisti kažu da je eksperiment u kom su Aboridžini korišćeni kao „ljudi-zamorčići“ najveća sramota u istoriji Australije.

Tadašnji australijski premijer Robert Menzis dozvolio je britanske nuklearne probe bez konsultacija sa kabinetom, smatrajući da će Britanija zaštiti Australiju u „nuklearnom svijetu“, prenosi Sputnjik.

Mnogi starosjedioci su bili prinuđeni da napuste područja na kojima su živjeli. Oni koji su to odbili, bili su izloženi teškom nivou radijacije, usljed koje su mnogi ljudi dobili teške deformitete poput neplodnosti, problema sa plućima, defekta kože i kancera.

Osim toga, zdravstvena dokumentacija pokazala je da su djeca rođena posle nuklearnih proba imala tumore, razvijenu cerebralnu paralizu, nedostatak kostiju i bolesti srca.

Posle decenija kampanje, oni koji su bili direktno izloženi radijaciji dobiće „zlatnu karticu“ isto kao i veterani ratova, koja im pokriva većinu troškova zdravstvenog osiguranja. Australijski ministar za  ratne veterane Den Tehan kaže da će „zlatna kartica“ pomoći onima koji su izloženi nuklearnim testovima.

​„U zavisnosti od usvajanja zakona, mjere će obezbediti ,,zlatne kartice” domorocima koji su bili na Maralingi, Emu poljima, ostrvima Monte Belo ili blizu njih u vrijeme britanskih nuklearnih proba tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka“, rekao je ministar.

 Ova subvencija u zdravstveno osiguranje od 98 miliona dolara obezbjediće se iz federalnog budžeta Australije.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap