Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Poslata poruka Sergeju: U Ljubinju promovisana monografija “Sergejeva daleka zvijezda”

  Podijeli:

  LjUBINjE Povodom 50 godina od rođenja preminulog ljubinjskog pjesnika Sergeja Ćuka, večeras je u Narodnoj biblioteci “Dr Ljubo Mihić” u Ljubinju upriličeno književno veče i promocija knjige “Sergejeva daleka zvijezda” autora Ratomira Ćuka.

  Foto: Moja Hercegovina / Radovan Dangubić

  Direktorica Narodne biblioteke Milica Lučić pozdravila je prisutne posjetioce, istakavši zadovoljstvo zbog velikog broja ljudi koji su došli da zajedno evociraju uspomene na život i stvaralaštvo istaknutog ljubinjskog pjesnika Sergeja Ćuka.

  Na večerašnjoj promociji, pred ljubinjskom publikom stihove pjesama najistaknutijih srpskih pjesnika, ali i neke od najljepših Sergejevih pjesama poput one “Rođen na kamenu”, recitovao je njegov blizak prijatelj Velibor Jovčič.

  Velibor Jovčić (Foto: Moja Hercegovina / Radovan Dangubić)

  Kako je rečeno na promociji, knjiga “Sergejeva daleka zvijezda” ustvari predstavlja “život i rad ljubinjskog boema, vizionara, kulturnog i prosvjetnog radnika a nadasve pjesnika“ Sergeja Ćuka. Knjiga je zapravo skup priloga za pjesnikovu monografiju.

  Profesor srpskog jezika i književnosti, i pisac, Đorđe Dabarčić iz Gacka, koji je i recenzent monografije, je na večerašnjoj promociji rekao da je ova monografija spomenik podignut sabratu Sergeju od njegovog oca.

  Dabarčić je u svom govoru istakao značaj monografije, rekavši da je to cjelina vrijedna svakog poštovanja i divljenja, te pročitao nekoliko rečenica o Sergeju iz monografije koje su napisane umjesto recenzije.

  Đorđe Dabarčić (Foto: Moja Hercegovina / Radovan Dangubić)

  Interpretaciju Sergejeve  pjesme „Ponovo pepeljuga“ večeras je pred ljubinjskom publikom izvela Tamara Krulj.

  O Sergeju su večeras, kroz stihove, govorili još neki od mnogobrojnih prijatelja i poštovalaca Ćukovog lika i djela: književnik Vukašin Lugonja, te novinar i književnik iz Mostara Veselin Gatalo.

  Vukašin Lugonja (Foto: Moja Hercegovina / Radovan Dangubić)

  Bog nam da svima određenu količinu ljubavi, da nam određenu količinu gladi. Danas kad čovjek više nije gladan, bar ne svaki dan gladan i stalno gladan on svoju glad mora usmjeriti ka nečem drugom, ili sticanju para, ili sticanju moći. Sergej je svoju glad usmjerio prema gladi za vječnosti. Ova knjiga je dokaz da su svi pjesnici besmrtni“, rekao je Gatalo na večerašnjoj promociji.

  Veselin Gatalo (Foto: Moja Hercegovina / Radovan Dangubić)

  Svoje pjesme iz monografije večeras su kazivali i pjesnici Dušan Kozić, Anželika Nikolina Kučinar, a prigodne riječi o pjesniku govorio je i dugogodišnji prosvjetni radnik Slavoljub Mihić.

  Na samom kraju večeri prisutnoj publici obratio se autor ove monografije, otac pokojnog Sergeja, Ratomir Ćuk, koji je između ostalog rekao da je on samo „sklopio mozaik“ onako kako je umio i znao. Ćuk se, vrlo emotivno i poetski zahvalio svim saradnicima koji su dali doprinos ovoj knjizi.

  Ratomir Ćuk (Foto: Moja Hercegovina / Radovan Dangubić)

  Kako je rekao, njegova supruga i on su na ovaj način željeli poslati poruku Sergeju, koji bi danas napunio 50 godina, a to su, večeras, i učinili kroz stihove pjesme posvećene njemu, koju je izrecitovala Milica Pudar.

  Milena Koprivica

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI