Početna  /  Poslanici Skupštine RS-a o zaduženju za saniranje gubitaka u Željeznicama
Republika Srpska

Poslanici Skupštine RS-a o zaduženju za saniranje gubitaka u Željeznicama

Foto: N1
 U ovom javnom preduzeću već godinama su brojni finansijski problemi, a procesom restrukturiranja trebalo bi i da se smanji broj zaposlenih na osnovu plana koji je usvojila Vlada RS i uz finansijsku podršku Svjetske banke.

Željeznice RS-a će u ovoj godini provesti program dobrovoljnog odlaska radnika iz tog javnog preduzeća, s ciljem smanjenja broja zaposlenih po principu dobrovoljnosti, koji će, ako bude dovoljno odziva, spriječiti otkaze po osnovu tehnološkog viška.

U Željeznicama je trenutno zaposleno 2.759 radnika, a plan je da do kraja ove godine taj broj bude smanjen na oko 2.500, dok se zaključno sa krajem restrukturisanja preduzeća očekuje da broj zaposlenih bude 2.100.

Poslanici su sinoć završili Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po Projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, po hitnom postupku.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a Nataša Kostić kazala je da je neophodno dodatno zaduženje kod EIB-a u iznosu od 47 miliona evra, a EBRD-a još 10 miliona evra radi završetka radova na auto-putu Banja Luka-Doboj.

Iz opozicije su navodili da je ukupna cijena ovog projekta oko 600 miliona evra, što je Vlada navela u dokumentima upućenim na verifikaciju u Savjet ministara BiH, ali nije u odluci dostavljenoj u Narodnu skupštinu.

Ukazali su da je kreditno zaduženje za ovaj projekat 402 miliona eura, a ostatak su vlastita sredstva RS-a.

SNSD je predložio zaključak kojim traži da Autoputevi RS-a dostave informaciju koliko su sredstva uložili za taj projekat.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap