Početna  /  Poruke građana sa protesta “Oslobodimo Srpsku” (FOTO)
Hercegovina Republika Srpska

Poruke građana sa protesta “Oslobodimo Srpsku” (FOTO)

BANjALUKA – U Banjaluku su danas došli brojni građani iz svih krajeve Republike Srpske, koji su se raspodijelili u dva tabora, pozicioni i opozicioni. Nema pouzdanog podatka koji bi utvrdio koliko je građana bilo na kojoj strani, ali su zato pojedini mediji kalkulisali brojkama.

protesti_transparenti_mh_15

Prema pisanju RTRS-a protestima koje je organizovao Savez za promjene prisustvovalo je oko pet i po hiljada ljudi, dok je miting vladajuće koalicije “Srcem za Srpsku – Stop izdaji” okupio oko 35 hiljada građana.

Procjena BN televizije je da je opozicija u parku Mladena Stojanovića okupila oko 15 hiljada nezadovoljnih građana, dok je na mitingu vlasti bilo prisutno oko osam hiljada.

Primjenom Džejkobskove metode koja se najčešće koristi kod računanja broja učesnika na skupovima i koncertima, saradnici našeg portala došli su do procjene da je na protestima u Banjaluci koaliciju okupljenu oko Milorada Dodika na trgu Krajine podržalo oko osam hiljada učesnika. U isto vrijeme opozicija je okupila između 10 i 11 hiljada građana.

Među nezadovoljnim građanima u parku Mladena Stojanovića danas je bio i Ljubo Pajić iz Banjaluke. Došao je na proteste opozicije jer, kako kaže, želi promjene.

“Došao sam da podržim ovu omladinu. Žao mi je ove omladine. Želim da skinemo sa vlasti Milorada Dodika i njegovu vladu. Ja sam ratni vojni invalid i borac prve kategorije. Najviše me boli što me je izdao moj general i  što me izdaje  ministar Lukač. To su moji saborci. Poslije ovih protesta očekujem promjene nabolje. Vjerujem da će biti. Hoće sigurno. Ako ne odmah, hoće vrlo brzo”, uvjeren Pajić.

Četrdesetpetogodišnji Mirko Stojković kaže da vjeruje opoziciji, jer “mora nekome da vjeruje”.

“Ne može više ovako. Narod je gladan. Laže nas vlast. Ja sam bio borac četiri godine, nikakva prava nemam. Ja danas ovdje tražim promjene. Ja želim samo da radim i zaradim koru hljeba. Nadam se da će se poslije ovih protesta stanje promijeniti u ovoj našoj Republici Srpskoj”, kaže Mirko.

protesti_transparenti_mh_9

Iz Prnjavora je stigla Marina Gatarić koja je takođe vjeruje u promjene u Srpskoj.

“U RS je stanje katastrofalno. Sve je ogrezlo u kriminlu i korupciji. Očekujem da će biti bolje i želimo da pokažemo da mi to i možemo. Želimo da mladi ljudi ostaju ovdje, da ne idu iz RS, jer naša zemlja ima mnogo kapaciteta i mogućnosti i mnogo pametnih i vrijednih ljudi”, kazala je Marina.

protesti_transparenti_mh_11

Nekoliko stotina kilometara puta nije bila prepreka Vlatku Nikoliću iz Gacka da dođe na proteste i izrazi svoje nezadovoljstvo, te kako kaže, podrži promjene u RS.

“Došli smo podržimo oslobađanje RS od Vlade RS koja nije vlada svog naroda, nego vlada hipo mafije koja je naš narod dovela do dužničkog ropstva. Očekujem da će se promijeniti nešto poslije ovoga, jer gore ne može biti. Narod je dotakao dno. U Gacku se živi loše. Ovi koji rade na termoelektrani imaju nešto, ovi ostali se jedva bore”, kaže Vlatko.

Oba skupa je osiguravalo oko 2.000 pripadnika policije Republike Srpske koji su od ranih jutarnjih časova bili raspoređeni na širem području centra Banjaluke. U gradu je bilo više kola hitne pomoći i vatrogasaca, ali potreba za intervencijom nije bilo, izuzev na Trgu Krajine gdje je jednoj osobi prije početka mitinga pozlilo.

Saobraćaj je od osam sati obustavljen u širem centru grada, i tako će biti večeras do 20 sati, odnosno sve dok za to postoje razlozi.

Na području Banjaluke danas, do 20 sati  zabranjen je i rad svih ugostiteljskih objekata i prodaja i točenja alkoholnih pića.

0 Shares
0 Shares
Copy link