Porodice stradalih u bratunačkom kraju: Oslobađajuća presuda Naseru Oriću je veći zločin od zločina za koji se teretio

Predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” u Bratuncu Vojin Pavlović, koji je tokom proteklom rata u selu Kravica izgubio oko 40 članova bliže i šire porodice, kaže da je oslobađajuća presuda Suda BiH Naseru Oriću veći zločin od zločina za koji se teretio.

Pavlović je naglasio je da su Orićeve horde samo u selu Kravica ubile oko 40 članova iz njegove bliže i šire porodice, koji su bili civili, što govori da čovjek zna da bude neuporedivo gori od zvijeri.

– Za mene je veći zločin oslobođenje Orića, nego njegov zločin. Jasno je u kakvoj državi živimo – rekao je Pavlović za Večernje novosti.

On je naglasio da se o Oriću sve zna, kao i o njegovim saborcima, ali to samo sudovi neće da znaju.

Cvjetko Ristić, koji je imao 13 godina kada su mu muslimanske snage pod komandom Orića u Kušićima kod Skelana na najbrutalniji način pobile porodicu, kaže da je na oslobađajuću presudu najbolje odgovoriti ćutanjem, jer je i “slijepom jasno kud sve ovo vodi”.

Ristić je izgubio oca Novaka (42), majku Ivanku (42), sestru Mitru (19) i brata Miću (14).

Ljubinka Gajić, kojoj je u granatiranju Bratunca u februaru 1993. godine poginuo trogodišnji sin Vladimir, a muža Stanka (27) su ubili Orićevi vojnici, kaže da je na vijest o oslobođenju Orića plakala satima, a da o muci, bolu, žalosti i nepravdi ne može ni da govori.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je 30. novembra ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Autor