Početna  /  Porodica zbog povećanja plate od 30 KM izgubila pravo na dječiji dodatak od 210 KM?!
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Porodica zbog povećanja plate od 30 KM izgubila pravo na dječiji dodatak od 210 KM?!

Petočlana porodica izgubila je pravo na dječiji dodatak jer je njihov kućni budžet poslije povećanja plate od 30 KM za marku veći od dozvoljenog cenzusom.

Foto:Privatna arhiva/RAS Srbija

Banjalučani Željko i Blaženka su nakon tri pokušaja vještačke oplodnje konačno dočekali lijepe vesti i dobili trojke. Porodica je nakon toga živjela od minimalca koji je muž zarađivao i dječijeg dodatka od 210 KM, koji im je, kaže majka, mnogo značio.

Međutim, sada su ostali bez toga. Nakon čuvenog povećanja plate za 30 KM, Željkov minimalac sada iznosi 420 KM, što znači da porodica po članu ima 84 KM primanja.

Sve bi to bilo u redu da ne postoji cenzus za ostvarivanje prava na dječiji dodatak koji kaže da pravo na ostvarivanje dodatka za troje djece u porodici imaju oni koji imaju primanja do 82,95 KM po članu.

Da apsurd bude još veći, porodici je doplatak od kojeg su živjeli oduzet legalno, po zakonu i to zbog jedne marke.

– Kao i svakog septembra došla sam da produžim pravo na dječiji dodatak i bila sam odbijena, jer naš kućni budžet prelazi primanja za 1,05 KM po članu, što znači da nas petero imao oko pet  KM više nego što je dozvoljeno. Kakva je ovo država, ko puni sebi džepove dječjim pravima – kaže Blaženka za Srpskainfo te dodaje je ovo sav apsurd naše države i još jedan pokazatelj koliko se država brine za djecu.

Blaženka kaže da ona nije usamljen slučaj, te da se ovo desilo 90 odsto porodica, koje su zbog skromnog povećanja plate prešle cenzus za marku ili dvije pa ostale bez dječijeg dodatka.

– Živjeli smo od minimalca i dječijeg doplatka već tri godine i tada je bilo teško jer djeca da bi bila čista, uredna i sita trebaju najmanje 1.000 KM mjesečno. Sada je postalo preteško i ovo je kap koja je prelila čašu u ovoj apsurdnoj zemlji – dodaje bijesna i razočarana majka.

Blaženka je ogorčena na zakon i sve nelogičnosti koje majkama uskraćuju pomoć, te je odlučila da neće odustati od prava koje je jedva ostvarila.

Na rješenju koje je Blaženka dobila, navedeno je da ima pravo žalbe Javnom fondu za dječiju zaštitu, međutim oni na naša pitanja nisu odgovorili do kraja radnog dana.

Podsjećamo, prije tri godine Udruženje porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske predalo je peticiju sa oko 13.000 potpisa za ukidanje imovinskog cenzusa i da se donese odluka da baš svako dijete u RS ima pravo na dječiji dodatak.

Narodna skupština RS tu peticiju nije uzela u razmatranje, pa je prijedlog propao.

Blaženka je spremila molbu da preda Centru za socijalni rad, ali kaže da su joj tamo već unaprijed rekli da od njih ne može puno da očekuje.

– Zvala sam ih odmah i spremila molbu, ali žena mi je rekla da je prosto takav zakon i da mi možemo da se žalimo ali da ne zna šta će biti od toga. Sve je, kaže, po zakonu – kaže Blaženka.

Srpskainfo/Tanja Vukomanović

0 Shares
0 Shares
Copy link