Porodica Bajović najavila žalbu na presudu

BILEĆA,TREBINJE – Vijeće Okružnog suda u Trebinju osudilo je danas Bilećanina Nemanju Ilića na šesnaest i po godina zatvorske kazne, zbog teškog ubistva Marka Bajovića i ubistva u pokušaju njegovog brata Miloša Bajovića, koje se dogodilo 14. jula 2015. u krugu nekadašnjeg kombinata „Bilećanka“ u Bileći.

Miloš Bajović, presudu je kratko prokomentarisao rekavši da je ona „smiješna“ i najavio moguću žalbu na presudu, dok će zvaničnu izjavu ispred porodice dati njihov pravni zastupnik, advokat Branko Karadeglić.

U presudi koju je pročitao predsjedavajući Sudskog vijeća, Duško Popić, navodi se da je Nemanja Ilić proglašen krivim zato što je sa umišljajem lišio života Marka Bajovića (1986.) i pokušao lišiti života Miloša Bajovića (33).

Kako je istaknuto u presudi, ubistvo se dogodilo na način da je optuženi Ilić nalazeći se u ulozi vozača u svom automobilu, u ranim jutarnjim časovima, 14. jula 2015. godine, iz svog pištolja marke Glok 17, kroz otvoren prozor ispalio metak sa udaljenosti od oko 80 centimetara koji je Marka Bajovića pogodio u predjelu grudi. Bajović je usljed iskrvarenja preminuo na licu mjesta.

U presudi se dalje navodi, da dok se brat Marka Bajovića, Miloš Bajović, kretao ka vozilu Nemanje Ilića, optuženi je u njega ispalio šest metaka, od čega tri kroz staklo svog automobila, pri čemu je Ilić bio svjestan svog djela.

Sudsko vijeće danas je odbacilo navode odbrane Nemanje Ilića koji su osporavali način i okolnosti na koje se ubistvo dogodilo, ističući da je optuženi djelo učinio kao reakciju na zadatu situaciju, odnosno kao postupak prekoračenja nužne odbrane.

Iako je optuženi Ilić, u svom iskazu tvrdio da je napadnut od strane lica koje nije prepoznao, koje ga je udarilo u predjelu vrata, Sud je ovakve navode odbacio, budući da je ustanovljeno da je povreda na vratu Nemanje Ilića nastala nakon događaja ubistva.

„Blokada kretanja se ne može smatrati napadom, jer optuženi nije bio ugrožen. Marko Bajović se kretao goloruk, i nije preduzimao napadne aktivnosti ka Iliću“, rečeno je u presudi.

Sud je takođe kao neosnovane odbacio navode Ilićeve odbrane u kojima se kaže da je Nemanja Ilić ostale metke ispalio nasumično i neselektivno zbog jakog straha.

Naprotiv, u toku postupka je ustanovljeno da je Ilić u Miloša Bajovića ciljao „vrlo precizno i bez mijenjanja položaja ruke“, što dovodi do zaključka da je umišljaj bio usmjeren na smrt Miloša Bajovića.

Takođe, danas je rečeno da je Sud prihvatio prvobitno vještačenje dr Zorice Lazarević koja je utvrdila da se Ilić u trenutku izvršenja ubistva nalazio u stanju srednjeg pijanstva, iz čega proizilazi da su njegove sposobnosti sagledavanja posljedica postupka bile smanjene, ali ne bitno.

Kao olakšavajuće okolnosti za Nemanju Ilića, uzete su činjenice da ranije nije osuđivan, te da se korektno ponašao pred Sudom.

Presuda Nemanji Iliću nije konačna, jer postoji mogućnost žalbe. Iliću je danas produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Podsjećamo, suđenje Nemanji Iliću zbog ubistva Marka Bajovića i teškog ranjavanja njegovog brata Miloša počelo je u decembru 2015. godine.Zbog  premještaja predsjednika Sudskog vijeća, Harisa Hakalovića, u Mostar, postupak je u maju 2016. prekinut a ponovljeni postupak se pred trebinjskim Okružnim sudom vodi od novembra 2016. godine.

Milena Koprivica

Autor