Početna  /  Poreska uprava banjalučkim taksistima oduzima automobile!
Istrage Izdvajamo

Poreska uprava banjalučkim taksistima oduzima automobile!

Nakon što su radnicima u prosvjeti i pravosuđu kasnile plate, nakon što su kasnile i kasne i dalje obaveze po osnovu subvencija na kamatne stope za mlade bračne parove koji imaju stambene kredite podignute u Investiciono-razvojnoj banci, vlasti u Srpskoj su očigledan manjak para potražile i kod taksista kojima – oduzimaju automobile, saznaje MojaHercegovina.

Poreska uprava Republike Srpske je, kako saznajemo, banjalučkim taksistima zaprijetila oduzimanjem automobila zbog neuplaćenih poreza. Taksisti sa kojima smo razgovarali kažu da se to nikada nije dešavalo. Poreska uprava je godinama slala opomene, ali je ove godine, kako kažu, napravila novi korak u naplati potraživanja.

Predsjednik Banjalučkog taksija Dragan Purišić za Moju Hercegovinu kaže da su automobili trebali biti oduzeti prije mjesec dana, ali su se taksisti u međuvremenu dogovorili sa Poreskom upravom Srpske i „ušli su“, kako je rekao, u reprogram obaveza.

„Mislim da je u pitanju dvije i po hiljade maraka obaveza po čovjeku. Taksisti sada treba da potpišu taj reprogram. Poreska uprava Srpske je oduzela četiri vozila u svim udruženjima u Banjoj Luci, ali vjerujem da će dogovor biti postignut, jer nikome nije u interesu da taksisti ne rade“, rekao je Purišić.

Dugovanja zbog kojih Poreska uprava „juri“ taksiste nastala su, dodaje on, za vrijeme pandemije koronavirusa. Tada, kaže Purišić, nije bilo mnogo posla i taksisti naprosto nisu mogli da zarade dovoljno i za sebe i za državu.

„Sada je sve stiglo na naplatu. I glavnica i kamata. Niko, naravno, nema novca da odjednom sve to plati. Poreska uprava je prije stavljala hipoteke na naša vozila, ali su sada počeli sa oduzimanjem vozila. Prethodnih godina nije bilo oduzimanja, ali jeste hipoteke. Mi garantujemo cjelokupnom svojom imovinom da ćemo da izvršavamo obaveze“, rekao je Purišić.

Predsjednik Euro taksija Darko Vučić takođe ističe da je nekoliko auta oduzeto i dodaje da su vozila u međuvremenu vraćena. Napravljen je, kaže on, plan reprograma dugovanja.

„Dešavalo se prije da je Poreska uprava slaa rješenja o prinudnoj naplati, kao i rješenja o zabrani prodaje automobila, ali nije bilo oduzimanja. Očigledno je da su sada krenuli sa rigoroznijim mjerama“, rekao je Vučić.

Posljednjih mjesec dana se sve češće i sve više govori o enormnoj zaduženosti Republike Srpske zbog čega kasne plate. Podsjećamo, plate su u junu kasnile nekoliko dana radnicima u prosvjeti i u pravosuđu. Predstavnici i jednog i drugog sektora su danima govorili kako plata u posljednjih nekoliko godina nikada nije kasnila do juna. Tada je isplaćena sa šest dana zakašnjenja, posljednjeg dana zakonskog roka.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap