Poražavajuća statistika – Svaki sedmi građanin BiH na socijali

Jedan od oblika socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini primalo je, po posljednjim podacima, 561.284 korisnika. Drugim riječima, svaki sedmi građanin u BiH prima neku vrstu socijalne pomoći.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U ovogodišnjem Izvještaju o socijalnoj uključenosti Direkcije za ekonomsko planiranje navodi se da se ovi podaci odnose na 2015. godinu kada je socijalnu pomoć primali 143.552 maloljetnika i 417.732 punoljetnih.  U toj godini je povećan broj korisnika za više od 10.000, ali je smanjen za oko jedan odsto u odnosu na 2013.

Najviše maloljetnih korisnika je od sedam do 14 godina starosti i najviše njih prima socijalnu pomoć zbog ugrožene porodične situacije. Broj punoljetnih korisnika se povećao za 8.537; najbrojniju grupu čine oni od 46 do 59 godina, od čega skoro polovinu čine žene, dok je najmanji broj korisnika od 18 do 21 godinu. Od punoljetnih korisnika, najviše je onih koji nemaju dovoljno prihoda za uzdržavanje, 175.243 korisnika – navodi se u izvještaju.

Kažu da bi realizacija ključnih mjera koje se provode u okviru implementacije Akcionog plana Reformske agende u 2015-2018. u oblasti socijalne zaštite trebalo bi da doprinese smanjenju broja siromašnih osoba, održivom penzionom sistemu, te unapređenju sistema socijalne zaštite.

– Kada je u pitanju socijalna zaštita, Bosna i Hercegovina se i u 2016. godini suočavala s brojnim ozbiljnim i urgentnim socijalnim problemima, koji se moraju rješavati kroz poboljšanje sistema socijalne zaštite i socijalne uključenosti, izmjenu zakonodavstva, izradu jedinstvenog registra korisnika socijalnih naknada i izjednačavanje prava iste vrste, različitih kategorija osoba s invaliditetom kako bi se postigla bolja ciljanost socijalnih transfera – zaključeno je u Izvještaju.

Autor