Početna  /  Popuštanje mjera u Republici Srpskoj, počinju sa radom srednje škole i fakulteti
Izdvajamo Republika Srpska

Popuštanje mjera u Republici Srpskoj, počinju sa radom srednje škole i fakulteti

Sjednica Štaba za vanredne situacije Republike Srpske održana je danas u Banjaluci nakon čega je upriličena konferencija za novinare gdje su se obratili direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Kako je rekao Šeranić, na sjednici Štaba su bile i dvije tačke pored uobičajenih.

“Prva tačka se odnosi na mjere koje će se realizovati od naredne sedmice. Odlučeno je da od ponedjeljka srednje škole krenu sa uobičajenim radom, kao i fakulteti. To je jedina izmjena od sljedeće sedmice, ono što je bilo u prethodnim zaključcima se nastavlja i u narednim sedmicama. Svakako lokalne samouprave imaju mogućnost da donesu pojedinačne odluke, kao što je u Trebinju slučaj gdje je odlučeno da nastava pređe na online“, rekao je.

Naveo je da je broj pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti niži, te da je u RS danas manji broj zaraženih osoba koji su u bolnicama, odnosno u pitanju je stabilizacija broja hospitalizovanih osoba i od prošle sedmice do danas došlo se do 1.250 osoba koje su na bolničkom liječenju.

Šeranić je naglasio i kako sve mjere bez obzira što su se relaksirane trebaju i dalje da se realizuju, jer dolazi period vaskršnjih praznika, kao i Prvi maj.

I dalje stoji na snazi sve što smo govorili, vjerujem da nema osobe koja nije upoznata kako se možemo najbolje zaštititi od samog virusa. U pojedinim zemljama i okruženju i u Evropi poslije vaskršnjih praznika došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije i sad su uvedene rigoroznije mjere – neki su produžili svoje zabrane do maja. Pred nama je zajednički zadatak da od tog kraja aprila do kraja naredne sedmice, odnosno 7. ili 8. maja zajednički prođemo“, kazao je.

Druga tačka današnje sjednice bile su vakcine i Štab je donio zaključak kojim je ovlastio Institut za javno zdravstvo RS za nabavku 160.000 doza vakcina za 80.000 ljudi. U pitanju je vakcina Sinofarm i više od sedam miliona KM je izdvojeno novca za nabavku. Kako je kazao ministar zdravlja RS, obje doze ove vakcine koštaju 90,72 KM bez PDV-a po vakcini, i pored te cijene, u to su uračunati i svi popratni troškovi, kao što su troškovi čuvanja vakcine. Rekao je i da je ovaj Institut zadužen da se krene u realizaciju nabavke.

Govoreći o propalim vakcinama u Prijedoru, kazao je kako u ovom trenutku kod dobavljača imaju tu količinu vakcina koja je propala, odnosno oko 1.300 doza tako da nema razloga za zabrinutost. Zamolio je građane Prijedora za strpljenje. Odbacio je i  bilo kakve insinuacije da će se građani vakcinisati nekom drugom vakcinom te potcrtao da neće. Naglasio je kako je Prijedor opomena svim domovima zdravlja kako se ne treba odnositi prema cijelom tom procesu.

Šeranić je rekao i kako je juče stigla srbijanska donacija od 10.000 vakcina i da je danas poslata određena količina za kontrolu serije i čim se dobije potvrda, ta vakcina će biti proslijeđena na teren.

Javnosti se nakon Šeranića obratio i Zeljković koji je rekao kako je trenutna situacija sada u početku perioda stabilizacije.

Trebalo nam je pet do sedam nedjelja da dođemo u taj period. Treba posebno obratiti pažnju da smo identičnu situaciju imali i u novembru. Cilj Instituta je da se maksimalno smanji pritisak na zdravstvo u RS i to je učinjeno i ovaj put. Na dnevnom nivou imamo manji broj uzoraka od strane domova zdravlja. Samo poboljšanje ne može biti znak da mora doći do popuštanja epidemioloških mjera. Sada je trenutak da zajedničkim snagama, odnosno da svako od nas kao pojedinac ima visok stepen discipline jer nam dolazi praznično vrijeme. Pozivamo građane da budu svjesni da je krhka situacija, da može biti narušena u slučaju nepoštovanja epidemioloških mjera“, naglasio je Zeljković.

Šeranić je govorio i o Covid pasošima te je rekao kako će potvrdu o potpunoj vakcinaciji svaki stanovnik u RS dobiti, te da je najbitnije da se vakcinišu, a posljedično će se i to pitanje rješavati.

Također je rekao kako gojazne osobe spadaju u kritičnu grupu od obolijevanja od korona virusa.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap