Početna  /  Ponoćna liturgija u Čapljini – preko 200 vjernika u crkvi dočekalo Božić (FOTO)
Hercegovina Vijesti

Ponoćna liturgija u Čapljini – preko 200 vjernika u crkvi dočekalo Božić (FOTO)

ČAPLjINA – Preko 200 vjernika iz Čapljine, koji danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić, okupilo se na ponoćnoj liturgiji u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u ovom gradu.

Badnje veče u Čapljini (Foto: Moja Hercegovina)
Badnje veče u Čapljini (Foto: Moja Hercegovina)

Liturgiju je služio paroh čapljinski Marko Gojačić, a pola sata prije ponoći ispred crkve su, uz molitvu, naloženi badnjaci, nakon čega je upriličen i vatromet.

Čestitajući praznik tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“ paroh Gojačić je kazao vjernicima kako Hristovo rođenje u Vitlejemskoj pećini znači početak ljudskog spasenja.

”Među nama ne smije biti mržnje, nego mora uvijek vladati radost i ljubav. Moramo se okrenuti bližnjem svome, jer je to smisao života. Sveto pismo u sebi nosi samo jednu jedinu riječ  – ljubav, i zato ako nema ljubavi, onda ni mi sami nismo srećni, a ako je ima, možemo sve”, kazao je Gojačić.

Marko Gojačić, paroh čapljinski (Foto: Moja Hercegovina)
Marko Gojačić, paroh čapljinski (Foto: Moja Hercegovina)

U svom obraćanju vjernicima rekao je kako je uvjeren da oni jesu vjerni crkvi i Bogu, naglasivši da je pravoslavna zajednica u čapljinskoj parohiji mala, ali da “u sebi nosi veliku ljubav”.

”Vi ste se vratili na svoja ognjišta, obnovili ste svoje kuće i započeli ste novi život ispočetka, a svi znamo da to nije bilo lako. No, sve ste to postigli jer ste vjerovali i vjerujete u Gospoda i nosite u sebi ljubav prema njemu i prema bližnjem svome. Volio bih da u budućnosti ova zajednica bude sve bolja, da se zajedno radujemo svakom danu i da volimo onoga koji je pored nas, te da članovi zajednice ostanu vjerni crkvi i samom Gospodu, ma kako god život bio težak i kakva god iskušenja ih snađu”, poručio je Gojačić u svom govoru.

Po običaju, vjernici su proslavu Božića nastavili u svojim domovima uz prazničnu trpezu i druženje sa porodicom i prijateljima.

Nikolija Bjelica

218 Shares
218 Shares
218 Shares
Copy link