Početna  /  Politički počeci: Mazalica lijepio plakate, Šulić farbao linije, Šešić organizovao mlade…
Izdvajamo Teme i komentari

Politički počeci: Mazalica lijepio plakate, Šulić farbao linije, Šešić organizovao mlade…

Danas su oni poslanici, ministri, direktori. Partijski slatki nadjev. Prve političke trube. Ponosni sinovi glavnih odbora i predsjedništava. O njihovom trenutnom političkom životu se zna gotovo sve. A o njihovim počecima uglavnom ništa. Do sada.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica kaže za naš portal da se u ovu stranku učlanio 13. aprila 1998. godine. Nije bio aktivan član, jer je u to vrijeme studirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci koji je, kako kaže, bio težak.

„U jednoj kampanji sam lijepio plakate. Bio sam 2003. godine jedan od osnivača Mjesnog odbora mladih SNSD-a na Starčevici. Tek nakon toga sam postao dosta aktivniji u stranci i 2005. godine sam postao član Gradskog odbora. Dvadeset godina sam u organima stranke“, kazao je Mazalica.

Igor Crndak, aktuelni poslanik u NSRS, je član PDP-a od prvog dana. Bio je, kako kaže, među onih 35 osnivača stranke. Bilo je to u septembru 1999. godine, a već naredne godine su „ušli“ u izbore kada je i izabran za odbornika u Skupštini Grada Banja Luka.

„Bio sam šef kluba odbornika i volonterski sam radio posao portparola. Bio sam na terenu i radio sam sve što se radi u kampanji“, kazao je kratko Crnadak za Moju Hercegovinu.

Bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica postao je član ove stranke 2000. godine. Kao pripadnik mlade generacije SDS-a integrisao se, kako kaže, u stranačke aktivnosti. Učestvovao je u protestima i bio je predsjednik omladinske organizacije SDS-a.

„Bio sam skupštinski delegat. Na lokalnim izborima 2004. godine sam izabran za odbornika u lokalnoj skupštini. Bavio sam se lokalnom politikom. Nisam se nadao da ću dvije godine kasnije postati narodni poslanik. To nije bio moj imperativ. Kao mlad političar sam bio mnogo na terenu. Bavio sam se javnim oglašavanjem i marketingom stranke u kampanjama. Pozivao sam ljude da glasaju. Nije mi bilo teško da zalijepim plakate svoje stranke“, istakao je Govedarica.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS Srđan Todorović bio je aktivista stranke i radio je, kako kaže, sve što stranački aktivisti rade.

„Dijelio sam promotivne materijale, lijepio sam plakate, organizovao događaje, išao od vrata do vrata i govorio ljudima da glasaju za socijaliste. Učlanili smo se da pomognemo stranci. Nismo imali znanja i ambicija. Mogli smo kao aktivisti da radimo sa glasačima. Bili smo logistika u organizaciji događaja. Nakon dvije godine rada oformili smo Aktiv mladih u Doboju unutar tadašnjeg opštinskog odbora“, prisjetio se Todorović.

Poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić bio je aktivan u ovoj stranci i prije punoljetstva. Člansku kartu je dobio kada je napunio 18 godina, a do tada je već imao podobar „stranački saldo“ na partijskom računu.

„Bavio sam se političkom aktivizmom kroz mlade. Bio sam na terenu, lijepio plakate, razgovarao sa ljudima. Radio sam sve što se radi na početku političkog djelovanja. Moja ‘tema’ su bili mladi. U kampanjama smo radili sve što se u kampanjama radi. Morali smo da radimo sve što treba da se uradi kako bismo shvatili kako stranka funkcioniše“, kazao je Šešić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić pristupio je SNSD-u 2010. godine. Prvih godinu dana bio je član mjesnog odbora MZ Centar u Gradišci. U tom periodu su, kaže, organizivali radne akcije.

„U blizini moje kuće nalazi se igralište osnovne škole gdje smo se okupljali mi iz ulice. Prva aktivnost nam je bila da se prefarbaju linije na tom igrališu. Kasnije smo pisali inicijative gradskoj upravi da se promjene koševi na tom igralištu“, rekao je Šulić.

Nakon toga je postao polaznik Škole lokalne demokratije. To je, dodaje Šulić, bio program namijenjem mladima SNSD-a u Gradišci, a seminar je trajao tri mjeseca. Svakog petka su imali predavanja o raznim temama – od liderstva i timskog rada do posjeta institucijama.

„Nakon toga je došlo ljeto i druženje, a potom kampanja. Bio sam član Izbornog štaba Mladih socijaldemokrata u Gradišci 2010. godine. Imali smo tada klasične aktivnosti koje se odnose na svaku kampanju“, kazao je Šulić.

Plakate je svojevremeno lijepio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Učlanio se u stranku koju je osnovao Mladen Ivanić 1999. godine. Imao je, kako kaže, člansku kartu broj devet.

„U prvim danima čekala nas je osnivačka skupština. Trudio se da sve bude kako treba. Ušao sam u inicijativni odbor za organizovanje prvog kongresa PDP-a koji je održan 26. septembra 1999. godine u Banskom dvoru. Naravno da sam lijepio plakate i nosio promotivni materijal stranke“, istakao je Borenović.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap