Početna  /  Političari iz Srpske jedinstveni: Strane sudije odlaze, ili slijedi referendum!
Republika Srpska

Političari iz Srpske jedinstveni: Strane sudije odlaze, ili slijedi referendum!

U Palati Republike večeras je završen sastanak predsjednika RS Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske na kojem je odlučeno da se u narednom periodu raspiše referendum na kom će se građani RS izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

(Foto: N1)
(Foto: N1)

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je na pres konferenciji nakon sastanka da je večeras postignut jedinstven dogovor svih učesnika na koji način djelovati nakon odluke Ustavnog suda BiH.

“Dogovorili smo se jednoglasno da se odbije odluka Ustavnog suda BiH i da ostajemo pri Deklaraciji koju je donijela Narodna skupština RS”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će se u najskorijem roku, najkasnije 120 dana, tražiti od Parlamentarne skupštine BiH da se donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz ove institucije izbacile strane sudije.

Predsjednik je dodao da će se u Republici Srpskoj organizovati referendum na kojem će se građani u Srpskoj izjasniti da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH i da li su za to da 9. januar ostane praznik Dan Republike.

Naveo je da će predložiti i novi zakon o Ustavnom sudu. Takođe, izrazio je zadovoljstvo, i kao lider SNSD, i kao predsjednik Republike Srpske, da se donese ovakva zajednička izjava.

Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da je Ustavni sud Bih odavno uzeo sebi ingerencije koje mu ne pripadaju, počeo je da transformiše ustavnu strukturu BiH i uzima ulogu OHR, donoseći nametnute odluke. Kako je naveo, SDS će predložiti donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH da on ne bi bio politički faktor, nego sud.

Podržaćemo Deklaraciju NSRS ovom izjavom, navodi Bosić, i očekuje njeno osnaženje još nekim odlukama NSRS.

“Ovo je problem preko koga ne možemo preći, jer takve odluke donose nova neslaganja u BiH”, kaže Bosić.

Petar Đokić, lider SP-a, rekao je da je zadovoljan večerašnjom zajedničkom izjavom političkih lidera RS da je odluka Ustavnog suda nezadovoljavajuća. Naglasio je da je Ustavni sud BiH postao političko tijelo, što je jednoglasno osuđeno.

Đokić je naveo da je neophodno isključiti strane sudije iz Ustavnog suda BiH. Takođe je dodao da ovim ne donose ishitrene odluke i da očekuju dalja usaglašavanja.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da se praksa dogovaranja o svim vitalnim pitanjim i ovim sastankom pokazala veoma važnom. Istakao je da strane sudije žele da mijenjaju sam Ustav BiH i da na to nemaju pravo.

Lider PDP-a Branislav Borenović naglasio je da se PDP ne odriče 9. januara i da će ga nastaviti slaviti. Borenović poziva sve političke faktore u BiH na konstruktivne razgovore u kojima neće biti preglasavanja, ističući da će biti isključivo poštovano dejtonsko slovo zakona.

Predsjednik NDP Dragan Čavić rekao je da je postignuta izjava jedinstven stav svih političkih faktora u RS.

“Niko od nas nije spreman da žrtvuje identitet RS zarad bilo kakvog političkog cilja“, rekao je Čavić i podsjetio da su dvojica sudija Ustavnog suda BiH bivši visoki funkcioneri SDA i da zajedno sa strancima rješavaju statusna pitanja RS, što je nedopustivo.

Svi učesnici današnjeg sastanaka izrazili su zadovoljstvo dogovorom i jednistvenim stavom.

Izvor: RTRS

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap