Početna  /  Pokret za restituciju Trebinje podnio krivične prijave protiv odgovornih za sprovođenje niza nezakonitih radnji!
Izdvajamo Trebinje

Pokret za restituciju Trebinje podnio krivične prijave protiv odgovornih za sprovođenje niza nezakonitih radnji!

Pokret za restituciju Trebinje je 27.6. tekuće godine Okružnom javnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica grada Trebinja i Skupštine grada Trebinja. Obavještenje za medije prenosimo u cjelosti i bez izmjena.

Poštovani,

Već ste obavješteni da se na području grada Trebinja od strane predstavnika gradskih vlasti kontinuirano provode nezakonite aktivnosti kojima se raspolaže poljoprivrednim zemljištem koje je pod strogom zabranom bilo kakvog raspolaganja, a u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske i u suprotnosti sa pravnim stanovištem zauzetim u Odluci Ustavnog suda BiH br. U 8/19 od 6. 2. 2020.

Pokret za restituciju Trebinje je dana 27.06. 2022. Godine Okružnom javnom Tužilaštvu u Trebinju predalo krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica grada Trebinja i Skupštine grada Trebinja zbog osnova sumnje da su izvršili krivična djela iz člana 315. (zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja) i člana 322. (nesavjesan rad u službi) Krivičnog zakona Republike Srpske.

Takođe smo Tužilaštvu BIH 28.06. 2022. dostavili podnesak i upoznali ih sa krivičnom prijavom koja je predata Okružnom Tužilaštvu u Trebinju i pozvali ih da ispitaju podnesenu dokumentaciju i da utvrde da li u radnjama osumnjičenih postoje obilježja krivičnog djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, te ih pozvali da na prijavljene okolnosti provedu istragu u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BIH.

Pravobranilaštvo BiH je takođe upoznato s gore navedenim te se poziva da se uključi u navedenu problematiku radi zaštite prava i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da su sve nezakonite radnje usmjerene na raspolaganje imovinom koja prema važećem zakonodavstvu predstavlja imovinu BiH, a u narednom periodu priprema se donošenje planskog akta (prostornog plana) kojim se pokušava poljoprivredno zemljište pretvoriti u gradsko građevinsko zemljište radi dalje nezakonite prodaje takvog zemljišta i stambeno-poslovne izgradnje.

Takođe, predmetno zemljište je zakonom o Arondaciji 1964. godine oteto vlasnicima u korist tadašnjeg Zadružnog kombinata. Njegovo postojanje prestalo je sa raspadam bivše Jugoslavije i umjesto da nam vrate otetu imovinu to se nije dogodilo. U ostalim djelovima Republike Srpske većinski dio poljoprivrednog otetog zemljišta je vraćen starim vlasnicima, Posavina 61%, u Semberiji 48%. Samo mi u Hercegovini nismo vratili ni jedan kvadratni metar. Zbog čega? Pa zbog tajkuna i korumpiranih političara koji žele da dijele poljoprivredno zemljište kako to njima odgovara.

Novi zakon o restituciji godinama unazad se planira za poslednji kvartal rada Skupštine Republike Srpske i nikako da dođe na dnevni red. Kome to odgovara?? Predsjednik Vlade Republike Srpske na nedavnom skupštinskom zasjedanju je priznao da prvo treba riješiti pitanje vlasništva nad tom zemljom, međutim, trenutno je na snazi zakon koji zabranjuje raspolaganje ovim zemljištem koji ujedno predstavlja prepreku vraćanja ovog zemljišta bivšim vlasnicima, to je obostrani problem. Ali kada treba krčmiti našu otetu imovinu onda za gospodina premijera za zakon ne važi.

Još jednom napominjemo da naše udruženje građana “ POKRET ZA RESTITUCIJU TREBINJE” ima samo jedan zadatak, a to je zaštita nacionalizovane i bespravno oduzete privatne imovine te njen povratak starim vlasnicima i u toj namjeri ćemo istrajati. Sve one koji budu atakovali na našu oduzetu imovinu krivično ćemo goniti ako treba i do Strazbura. Ni jedan kvadratni metar otetog poljoprivrednog zemljišta na prostoru grada Trebinja nećemo dati da ga bilo ko parča i prodaje i za sve takve postupke svi će snositi odgovornost. Ovim krivičnim prijavama otpočeli smo borbu kako bi sačuvali našu otetu imovinu od korupcije i kriminala i na tome nećemo stati ako zatreba branit ćemo i svojim životima.

Što se tiče podnesenih Krivičnih prijava u pitanju su:
– Odluka o izmjeni i dopuni Plana parcelacije “Todorići 3” br. 09-013-123/18 od 02. 04. 2018. god.
– Odluka o načinu i uslovima javne prodaje građevinskih parcela u svojini Grada Trebinja br. 09-013-125/18 od 11. 06. 2020.
– Javni oglas za prodaju parcela i građevinskih parcela na području Grada Trebinja br. 11-053-542-1/20 od 2. 11. 2021. god.
– Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana “Pridvorci – Nova bolnica” br. 09-013-330/21 od 16. 9. 2021. god.
– Zaključak br. 09-013-299/21 od 22. 7. 2021. god.

Zbog procesa istrage, a ne želeći da vršimo pritisak na Tužilaštvo, ne možemo vam dati više informacija povodom ove krivične prijave. U nadi da nas razumijete srdačno vas pozdravljamo, stoji u Obavještenju koje potpisuje Pokret za restituciju Trebinje.

 

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap