Pogledajte šta su lideri opozicionih stranaka poručili na današnjem protestu “Oslobodimo Srpsku”

BANJA LUKA – Protestnom šetnjom iz parka Mladena Stojanovića opozicija je završila skup pod nazivom “Oslobodimo Srpsku”, za koji tvrde da nije protest političkih stranaka, već isključivo protest nezadovoljnih građana.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Protesti opozicije i miting vladajuće koalicije danas u Banjaluci su protekli mirno i bez incidenata.

Veliki broj nezadovoljnih građana predvođeni opozicionim političkim liderima skandirao je poruke “Gotov si”, “Mile lopove”, “Dolje Vlada RS”.

Bosić: Zahtjevamo prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore

Lider SDS-a Mladen Bosić iznio je osnovne zahtjeve koje su uputili vlasti RS, koje je okarakterisao kao mjere za spas RS.

Opozicija je zatražila prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore u RS, te formiranje prinudne vlade nacionalnog spasa koja bi trebala da sprovede fer izbore. Jedan od zahtjeva je i garancija za isplatu boračkih dodataka, invalidnina, dječjeg dodatka, naknade porodiljama i podsticaja poljoprivrednicima, zatim stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije, te zaustavljanje davanje koncesije i rasprodaje prirodnog bogastva. Opozicija traži i rasvjetljavanje političkih ubistava i korupcionaških afera, a među najvažnijim zahtjevima istakli su uvođenje prinudne uprave u RTRS, koja bi javni servis stavila u službu nepristrasnog i objektivnog informisanja.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Mislio je da može da uplaši narod. Ne može niko podijeliti srpski narod. Nismo se dijelili ni kad nam je bilo najteže, kad su nas pritisli sa svih strana. Oni tamo što su bili na kontramitingu su oni koje je muka natjerala. Oni su morali tu da dođu da ne bi ostali bez posla. Shvatimo ih, oni nisu naši neprijatelji, oni su naša braća. Narodni neprijatelji su oni koji su osiromašili ovaj narod. Napunili su dobro džepove da narednih pet generacija njihove djece imaju da žive dobro. E, s njima ćemo mi imati posla, oni morju čuti naš glas”, kazao je Bosić, pozivajući građane da skandiraju parolu “Mile lopove”.

Ivanić: Ovaj skup je pobjeda naroda nad režimom

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda poručio je danas na protestima opozicije u parku Mladena Stojanovića u Banjaluci da je opozicioni skup pobjeda naroda nad režimom i pobjeda demokratije nad autokratijom.

protesti_opozicija_mh_ivanic_mh

“Ovo je pobjeda ljudi koji su smogli hrabrosti i došli u Banjaluku. Ovo je tek početak. Sljedeći put biće nas još više, straha više nema. Ovdje smo iz jedne srpske karakteristike – iz inata. Kad nas proglašavaju izdajnicima, iz inata smo rekli, e mi dolazimo. RS je sigurna i mi ćemo je u Sarajevu braniti na najbolji način i mi vam garantujemo da ništa nećemo uraditi što je protiv interesa RS i srpskog naroda, ali ćemo se boriti protiv nepravde i neistine u RS”, poručio je Ivanić.

Čavić: Mi smo izdajnici jer izdajemo njihove lopovluke

Dragan Čavić, lider NDP-a kazao je da su današnji protesti opozicije i miting vladajuće koalicije u stvari dva skupa, jedan je “skup slobode” u parku gdje su se okupile pristalice opozicije, a drugi je na “trgu podanika”, gdje su okupljene pristalice vladajućeg režima.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Mi ovdje slavimo slobodu. Sve su učinili da zabrane ovaj skup jer strahuju od građana. Mi jesmo izdajnici jer izdajemo njihove lopovluke. Ovoga oktobra stavićemo ih tamo gdje im je istorije odredila mjesto – na sramnu stranicu. Ko vlada strahom s vlasti ode u najvećem strahu. To je njihova sudbina. Ovaj grad nema pravo da dvije decenije trpi nekoliko porodica oko Milorada Dodika koji kradu imovinu građana”, rekao je Čavić.

Borenović: Milorade, ti si svoje otpjevao!

Predsjednik Partije Demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je danas da je okupljanjem nezadovoljnih građana počelo konačno oslobađanje RS od “tajkuna, korupcije, kriminala, siromaštva i lopovske vlasti”.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Mi smo danas pobijedili režim i ovo je početak njihovog kraja i to niko ne može zaustaviti. Ovo je danas pobjeda RS i vi ste pokazali kako se vodi RS. Milorad Dodik je na svom skupu pjevao, a mi mu sada kažemo – Milorade, ti si svoje otpjevao. Ovo je za nas jedna velika obaveza i odgovornost jer mi moramo učiniti sve da RS bude bolje mjesto za život i da se u RS poštuju ljudi, jer vi tako želite. Mi ne smijemo ni milimetra nazad, smo naprijed. Pitamo se gdje su opljačkane pare, tri milajrde maraka je nestalo i opljačkano. Vratićemo ih u RS u budžet, tamo gdje im je mjestio, jer vi to tražite“, kazao je Borenović, skandirajuči poruku “dolje Vlada RS” u čemu su mu se pridružili okupljeni građani.

Šukalo: Spustite stranačke zastave i podignite zastave Republike Srpske

Predsjednik Srpske napredne stranke Adam Šukalo poručio je danas da se opozicija u ovom bh. enititetu neće smiriti dok ne oslobodi institucije RS i ne vrate sve ono što je prethodnih godina opljačkano a što pripada građanima Srpske.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Prošlo je deset godina otkako su obećali da će biti bolje, jedanaestu godinu neće dočekati. Ovo je najveći skup naroda u istoriji RS, i molim vas da spustite zastave stranaka i podignete zastave naše Republike Srpske. Mi moramo reći stop pljački u RS jer se ovdje osjeti bol na licima svakog njenog borca, patriote, penzionera, svakog nezaposlenog… RS je veća od svih nas i ona ne može više nijednog dana da podnese teror ovoga režima. Nećemo se smiriti dok građanima ne vratimo osmijeh na lice”, poručio je Šukalo.

Na protestnom skupu opozicije RS govorili su predstavnici nezadovoljnih penzionera, boraca, visokoobrazovanih mladih ljudi, zatim potpredsjednica Narodne skupštine RS i kćerka Radovana Karadžića Sonja Karadžić – Jovićević, zatim Nebojša Vukanović, Nikola Dronjak, te sin Milana Vukelića.

Nikolija Bjelica

Autor