Početna  /  Pogledajte kako se uništavaju ćirilični natpisi u Hercegovini! (VIDEO)
Federacija BiH Hercegovina

Pogledajte kako se uništavaju ćirilični natpisi u Hercegovini! (VIDEO)

ČAPLjINA – Na Fejsbuk nalogu grupe ,,Zaboravljeni sinovi domovinskog rata” pojavio se video snimak koji prikazuje uništavanje saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisima. 

FOTO: Printskrin
FOTO: Printskrin

Na snimku se jasno vidi muškarac koji sprejom prekriva ćirilične natpise na putevima u Hercegovini.
Snimak na pomenutoj stranici stoji pod nazivom “Tako treba”, prenosi RTRS.

S obzirom na to da se jasno vidi počinilac ovih djela, očekuje se reagovanje nadležnih organa u cilju kažnjavanja odgovornih lica i sprečavanja ovakvih ili sličnih vandalizama.

Kako su mladi Tuzlaci odgovorili vandalima

Vesti o švrljanju, lomljenju i uništavanju tabli na kojima stoje ćirilična slova u prilici smo, nažalost, često da vidimo, ali iz Tuzle nam je sredinom 2016. godine stigla pozitivna slika.

Akciju je pokrenula organizacija ,,Građanska snaga” iz Tuzle, a inicijator Suad Murselović je rekao da je ponosan na svoje mlade sugrađane koji su, vidjevši da je pošvrljan ćirilični natpis odlučili da ga očiste, poručujući da je Tuzla multietičan grad u kojem nema mjesta mržnji.

FOTO: bktvnews.com
FOTO: bktvnews.com

,,Tabla je ižvrljana u januaru, a možda i prije toga. Mi za to nismo ni znali do prije par dana, kada se na jednom portalu pojavila vijest o svemu tome. Posle toga nije bilo puno filozofije – imamo problem, idemo da ga riješimo sa parčetom krpe i malo razređivača”, rekao je tada jedan od učesnika akcije, poručivši da se samo pozitivnim djelovanjem može promijeniti svijest stanovnika BiH i napraviti prvi korak ka zdravom društvu.

0 Shares
0 Shares
Copy link