Početna  /  Pogledajte intervju sa Milom Đukanovićem (VIDEO)
Crna Gora Izdvajamo

Pogledajte intervju sa Milom Đukanovićem (VIDEO)

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u ekskluzivnom intervjuu za Newsmax Adria priznao je poraz na izborima održanim u nedelju. Naime, Đukanović je govoreći o rezultatima parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka sa svojim dugogodišnjim partnerima prvi put nije osvojila većinu u crnogorskoj Skupštini, rekao da će, kada je u pitanju konstituisanje nove vlade, poštovati demokratska pravila savremene demokratske civilizacije, te dodao da će vladu formirati onaj ko ima 41 mandat u Crnogorskom parlamentu, prenosi Nova.rs.

“Incidenti nisu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje pobedinka uvek ima, ali to slavlje podrazumeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, rekao je Đukanović.

On je ocenio da je ne samo u Crnoj Gori već u regionu u celini još živa dva pogleda na budućnost regiona – jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama.

“Nasuprot tome je kao što vidimo još uvek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljujući novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag”, rekao je on.

Na pitanje da li je to moguće, Đukanović je rekao:

“Mislim da ne može. Mislim da ćemo još uvek prolaziti kroz ovakve istuacije koje imamo u Crnoj Gori. Jer kao što sam rekao, još je to oštar klinč između dve politike, i daleko od toga da je samo u Crboj Gori. Hoću da kažem da duboko verujem da je Crna Gora duboko ispred država regiona kada je u pitanju opredeljenost i odlučnost za evropske integracije. U redu, dogodila nam se opomena u nedelju, videćemo kako će se to sve odraziti na unutrašnju politiku, i na untrašnje društvene odnose u Crnoj Gori, ali treba verovati da je u Crnoj Gori još uvek živa i stabilna svet o prednostima građanske države, multietničkog društva i evropskog sistema vrednosti kojim želimo da pripadamo”.

Pogledajte ceo intervju sa Milom Đukanovićem

10 Shares
10 Shares
Copy link