Početna  /  Podržite borbu za radnička prava!
Izdvajamo Teme i komentari

Podržite borbu za radnička prava!

Dražan Pejaković je jedan od rijetkih koji je tužio bivšeg poslodavca, o čemu je internet magazin ”Moja Hercegovina” prvi pisao, a paralelno sa tim pokrenuo je i FB stranicu ”Crna lista poslodavaca Republike Srpske”, u okviru koje je pokrenuo i besplatnu pravnu pomoć za radnike oštećene od strane poslodavca. U planu je i osnivanje Udruženja ”Radnički pokret”, a Dražan je prije nekoliko dana na FB stranici koju je osnovao, pozvao da se novčano pomogne osnivanje udruženja.
”Svako ko prati moj dosadašnji rad zna koliko vremena, truda i resursa treba uložiti da bi sve funkcionisalo. Nakon napravljene Grupe Crne Liste Poslodavaca Republike Srpske i nakon aktiviranja https://radnickaprava.com/ sajta koji daje besplatnu pravnu pomoć, a zaštitu svim radnicima čija su prava narušena grupa je postala transparentna. Moja najveća nagrada je ta da se danas ljudi osjećaju koliko toliko sigurnije jer znaju da ima neko ko će njihova prava da zaštiti.” – navodi Pejaković u svojoj objavi na FB stranici ”Crna lista poslodavaca Republike Srpske”.
On dalje navodi da sve to nije dovoljno kako bi se Udruženje ”Radnički pokret” aktiviralo sa svim svojim ciljevima.
”Međutim to nije dovoljno, jer da jeste ne bi išao dalje. Treba još više uraditi, a jedan od načina aktiviranje Udruženja ”Radnički pokret” koji će imati sljedeće ciljeve:
– davanje savjeta radnicima pri ostvarivanju radničkih prava,
– promovisanje prava radnika, osoba sa invaliditetom, boraca, samohranih roditelja, žena radnika, penzionera i studenata,
– savjetodavni rad sa osobama sa invaliditetom, borcima, samohranim roditeljima, ženama radnicama, penzionerima, studentima,
– pružanje edukacije-prekvalifikacije za navedene kategorije lica,
– pružanje savjetovanja pri zapošljavanju,
– promocija i pružanje pomoći pri ostvarivanju ljudskih prava, prava žena i djece, ekoloških prava,
– borba protiv siromaštva
– zaštita starih i iznemoglih, kao i beskućnika,
– pružanje zaštita na radu, u smislu zaštite prava radnika pred poslodavcem,
– pružanje zaštite na radu, u smislu obuka i edukacija za obavljanje rada,
– zaštita od mobinga,
– učestvovanje u izradi projekata sa tematikom prava radnika, na lokalnom, republičkom i državnom nivou,
– aktivno učestvovanje u davanju prijedloga i inicijativa za donošenje i izmjene zakonske regulative u oblasti rada i radničkih prava, i
– aktivno učestvovanje u medijskoj promociji na temu ostvarivanja i zaštite radničkih prava.” – napisao je Dražan Pejaković.
Dražen Pejaković (Foto: Moja Hercegovina)

Kako bi se sve planirano realizovalo, neophodna su novčana sredstva.

”Udruženje koje će sve i jednog radnika naše zemlje, bez obzira kojim se poslom bavio ujediniti pod jedan krov, te samim time zajedničkim snagama štiti jedni druge, štititi sve kome je zaštita potrebna. Da bi to sve počelo sa radom potrebna su novčana sredstva. Tako da svako ko želi da podrži borbu može sada donirati sredstva na brojeve žiro računa koji su u ovom postu.” – navodi Pejaković.
Svoje novčane donacije možete uplatiti na ime Dražan Pejaković
Ž.r. 5514802553010350 UniCredit Bank Banja Luka
Uplate iz inostranstva možete vršiti na sljedeći račun:
IBAN: BA395514802853011659
SWIFT: BLBABA22
Paypal uplate možete vršiti putem mejla:
ema_tomic@yahoo.com
Dražan na kraju poručuje da se zajedničkim snagama može mnogo uraditi i obećava da će sve uplate biti javno objavljivane na društvenim mrežama, radi transparentnosti.
”Zajedničkim snagama možemo promijeniti svašta, a kao pojedinac u našoj zemlji skoro pa ništa. Hvala svima koji vjeruju u ono što se radi i svima na velikoj podršci.” – kaže Dražan.
Borba koju je pokrenuo Pejaković je višestruko značajna pa podrška svake vrste znači mnogo kako bi se priča o zaštiti radničkih prava što prije ”zakotrljala”.
Za kraj ovog teksta, podsjetimo se dijela intervjua koji smo objavili sa Dražanom Pejakovićem, u kojem on simbolično govori o svojoj ulozi u borbi za prava radnika.
”Želim da, kao što jedna izreka kaže, budem pahulja koja će skupiti još pahulja i pretvoriti se u grudvu, a ta grudva će se kasnije lako pretvoriti u lavinu. Hvala vam što ste dovoljno hrabri da govorite o ovoj temi i što ste otvorili jednu značajnu temu kao što je rad na crno.”
Igor Svrdlin
0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap