Početna  /  Podignuta optužnica protiv pripadnika MUP-a RS zbog ratnih zločina
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Podignuta optužnica protiv pripadnika MUP-a RS zbog ratnih zločina

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog sumnje na počinjene ratne zločine na području Janje, a dvojica od njih su aktivni uposlenici MUP-a RS.

sud_bih

Među uhapšenima se nalaze i Tanasić Zoran i Milanović Žarko, koji su uposlenici MUP-a RS, odnosno policijske stanice Janja koja pripada Centru javne bezbijednosti Bijeljina.

Osim njih dvojice, uhapšeni su i Vlado Stješanović, Mladen Krajišnik, Mršić Savo, Milivoje Čobić i Milan Marković, a iz Tužilaštva se navodi da se terete da su u periodu od aprila 1992. do kraja septembra 1994. godine u okviru širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Bijeljina, kao pripadnici MUP-a RS, CJB Bijeljina – Staničnog odjeljenja milicije (SOM), odnosno Stanice milicije (SM) Janja, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva Janje.

Tanasić, Krajišnik, Stjepanović, Mršić i Milanović terete se da su tokom dovođenja i zadržavanja civila bošnjačke nacionalnosti u SOM/SM Janji, kao i van nje, po naredbi komandira i njihovih zamjenika, u više navrata psihičkim i fizičkim mučenjem, premlaćivanjem, udarajući pesnicama, koljenima, nogama obuvenim u čizme, pendrecima, prijetnjama smrću, nanijeli snažne fizičke, duševne povrede, boli i patnje civilima bošnjačke nacionalnosti, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap