Početna  /  Počinje gradnja mosta koji spaja Hrvatsku i BiH, pogledajte kako će izgledati (VIDEO)
Bosna i Hercegovina

Počinje gradnja mosta koji spaja Hrvatsku i BiH, pogledajte kako će izgledati (VIDEO)

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške kojim će se konačno autoput Banjaluka – Gradiška spojiti sa autoputom Zagreb – Beograd, počinje sutra.

Kako bi se obilježio početak radova na ovom važnom infrastrukturnom projektu u petak  će se u Gradišci okupiti brojni zvaničnici iz BiH i Hrvatske, kao i predstavnici Evropske unije i Delegacije EU u BiH.

Novi most će biti izgrađen na trasi autoputa koja od granice s Hrvatskom vodi ka Banjaluci, odnosno Doboju.

Njegovom gradnjom riješiće se jedan je od velikih infrastrukturnih problema Gradiške i situacija zbog koje trpe i oni koji prelaze granicu i građani. Prvi zbog, često i višesatnih čekanja, a drugi zbog blokade grada.

Carinski terminal je takođe u gradu, ali iz Uprave za indirektno oporezivanje su najavili da će on do kraja oktobra, biti izmješten na novosagrađenu lokaciju.

Most čija gradnja zvanično počinje sutra  biće dugačak 426 metara, širok 22,6 metara, a njegova nosiva čelična konstrukcija težiće 4.650 tona. Imaće četiri trake, po dvije u svakom smjeru.

Hrvatska izgradnju svoje polovine mosta finansirati kreditom, dok je bh. strana novac obezbijedila ranije. Osim toga, EU će priložiti grant od 6,3 miliona evra za ovaj most. Ukupna cijena bi iznosila oko 30 miliona evra, a RS bi platila polovinu tog iznosa, s tim da Hrvatska mora da izdvoji još oko 70 miliona evra za pristupne saobraćajnice kojima bi se most povezao na autoput Zagreb – Beograd kod petlje Novska.

Oznake
15 Shares
15 Shares
Copy link