Početna  /  Počeo filmski festival u Trebinju: Tanji Bošković uručen “Zlatni platan”
Hercegovina

Počeo filmski festival u Trebinju: Tanji Bošković uručen “Zlatni platan”

TREBINjE – Festival mediteranskog i evropskog filma, četvrti po redu, počeo je večeras u Trebinju projekcijom filma “Igra u tami”, režisera Juga Radivojevića, te dodjelom nagrade “Zlatni platan” poznatoj glumici Tanji Bošković.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Pored Tanje Bošković, ovogodišnji laureat “Zlatnog platana” je i Rade Šerbedžija, kojem će priznanje biti dodijeljeno uoči zatvaranja, posljednje festivalske večeri.

Tanji Bošković je nagrada dodijeljena za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, a ona je u izjavi za medije rekla kako je počastvovana što priznanje stiže baš iz Trebinja.

“Osjećam se zaista specijalno. Trebinje je grad gospode, velikih gospođa, poezije, ljepote. Pa pogledajte sve vas, svi ste stasiti i lijepi, blagoglagoljivi. Ovdje se lijepo i govori. Specijalna je stvar doći u Trebinje, a dobiti od Trebinja priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti za mene je posebna čast. Ja nisam tako puno nagrada dobijala, čak sam pomislila u jedom trenutku, da su ljudi koji treba da mi dodijele nagradu, da nemam više šta da doprinesem. Ali, možda i imam. Prosto, od duga jezika da podsetim političare da treba da ulažu u film i pozorište i u gradnju kulutrnih institucija”, kazala je Bošković novinarima.

Tanja Bošković (Foto: Moja Hercegovina)
Tanja Bošković (Foto: Moja Hercegovina)

Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je rekao da je Trebinje postalo veliki filmski i festivalski grad, čime se nastavlja Dučićev projekat “Trebinje – grad kulture”.

“Trebinjski festival zna da cijeni i da nagradi ovo što su Tanja Bošković i Rade Šerbedžija učinili za film. Želim da kažem večeras da će Grad Trebinje sljedeći festival dočekati u renoviranoj i savremenoj dvorani u Kulturnom centru. Biće to novi podstrek i uvjerenje da ćemo u našoj namjeri uspjeti da mediteranski i evropski film postanu stalan i rado viđen gostu u našem gradu. Trebinje je, kao malo koji grad u širem regionu, izuzetno vodi računa o kulturi kao duhovnoj potrebi i nadogradnji“, naveo je Vučurević.

Slavko Vučurević (Foto: Moja Herecgovina)
Slavko Vučurević (Foto: Moja Herecgovina)

Direktor festivala Miljan Vuković je rekao da su poslije prvog festivala napravili pauzu s ciljem da oslušnu utiske trebinjske publike, te ustanovili da je ovako nešto potrebno Trebinju.

Dodao je da organizacija ovog festivala nije prošla bez finansijskih poteškoća, te najavio da će koorganizator Kulturni centar uputiti inicijativu Skupštini grada da u budžetu grada naredne godine Festival evropskog i mediteranskog filma dobije zaseban grant, a time i stabilnije finansiranje.

Tokom sedam festivalskih dana na Ljetnoj sceni Doma mladih u Trebinju biće prikazano 14 filmova iz Grčke, Srbije, Slovenije, BiH i Rusije,  među kojima i značajan broj premijera, u okviru četiri programske cjeline: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i omaž laureatima-Hercegovina na filmu.

Program svake večeri počinje u 20 i 30 časova, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe-adria kulturna mreža iz Beča i „Kulturni centar“ Trebinje.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link