Početna  /  Počela ovjera kandidatskih listi za lokalne izbore u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Počela ovjera kandidatskih listi za lokalne izbore u BiH

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je u Sarajevu ovjerila kandidatske liste za oktobarske lokalne izbore u BiH koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, a političkim subjektima na čijim su kandidatskim listama uočeni nedostaci dat je rok u kojem treba da ih otklone.

cik_bih

Od 2.280 kandidatskih listi sa ukupno 30.758 kandidata, CIK je ovjerio 2.105 listi na kojima se nalazi 22.889 kandidata.

Na ostalih 175 lista, na kojima se nalazi 7.869 kandidata, uočeni su nedostaci, pa je političkim subjektima dat rok da ih do 20. jula otklone.

Kao uočeni nedostaci zbog čega ove liste i njihovi kandidati za sada nisu validni navedeno je da se 359 kandidata ne nalazi na centralnom biračkom spisku ili da nisu upisani u spisak u izbornoj jedinici za koju se kandiduju, dok za 260 nije potpuna dokumentacija ili nisu navedeni tačni podaci.

Između ostalog, u 22 slučaja na kandidatskim listama upisano je više kandidata od predviđenog broja, 24 kandidata su odustali od kandidature, a jedan kandidat je pod sankcijom zabrane kandidovanja.

Jedan broj lista nije ispunio uslov koji se tiče zastupljenosti polova i redoslijeda njihovog navođenja na listi.

CIK BiH kao najpovoljnijeg ponuđača na javnom pozivu za nabavku usluga transporta izbornog materijala za lokalne izbore izabrao je preduzeće “Intereuropa RTC” iz Sarajeva, a za ovaj posao biće plaćeno oko 115 hiljada KM.

Na današnjoj sjednici odlučeno je da “Eurografika” iz Zvornika štampa priručnike za rad biračkih odbora i posmatrača, što će biti finansirano sredstvima Savjeta Evrope.

Autor: Srna 

0 Shares
0 Shares
Copy link