Početna  /  Počela naplata putarine na auto-putu “9. januar”
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Počela naplata putarine na auto-putu “9. januar”

Јavno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” počelo je danas naplatu putarine na novoizgrađenoj dionici auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora.
Prnjavor.info
Prnjavor.info

Cijena putarine za vozila prve kategorije iznosi četiri KM, za vozila druge kategorije osam KM, treće 12 KM i četvrte 20 KM. Cijene su definisane Uredbom o visini putarine, koju je 3. novembra utvrdila Vlada Republike Srpske, podsjećaju iz “Autoputeva”.

Korištenje auto-puta “9. januar” vozači će plaćati na jednom od naplatih mjesta izgrađenih u Prnjavoru i Kladarima kod Doboja.

Izvršni direktor za ekonomsko finasijske poslove “Autoputeva Republike Srpske” Marko Mitrović rekao je da danas će novac od naplate putarine na novoizgrađenoj dionici auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora, biti korišten za održavanje auto-puta, režijske troškove i izgradnju novih dionica auto-puteva u Srpskoj.

Mitrović je naveo da u skladu sa dosadašnjim procjenama auto-put Doboj-Prnjavor u toku 24 sata prosječno koristi do 6.000 vozila.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, odnosno papirnim novčanicama evra, gotovinski, bankovnim karticama, kao i putem elektronske naplate putarine, pomoću TAG uređaja.

Iz “Autoputeva Republike Srpske” navode da će, s obzirom na to da je elektronska naplata putarine izuzetno popularan vid plaćanja putarine i u zemljama okruženja, početkom naredne godine ponuditi korisnicima atraktivne pakete, koji uključuju TAG uređaj 50 odsto jeftiniji u odnosu na regularnu cijenu, kao i dodatni popust na dopunu u iznosu od 15 odsto.

U saopštenju se dodaje da su prednosti ovog vida plaćanja putarine u tome što prilikom prolaska kroz naplatne rampe, nema zaustavljanja i čekanja u redovima, uz dodatne uštede, što je posebno interesantno korisnicima, koji svakodnevno koriste auto-put.

Do završetka dionice auto-puta na pravcu od Prnjavora do Banjaluke naplata će se obavljati u otvorenom sistemu, sa dvije ulazno/izlazne rampe. Vozači će, bez zaustavljanja, na auto-put ulaziti u Prnjavor i/ili Kladarima, a vožnju će plaćati na izlazu sa “9. januara”, napominju iz “Autoputeva Republike Srpske”.

Po završetku druge dionice auto-puta “9. januar”, odnosno spajanjem saobraćajnice od petlje “Mahovljani” do petlje “Prnjavor”, otvoreni sistem biće zamijenjen zatvorenim, karakterističnim za auto-puteve u regionu.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap