Počela Fedra – festival dramskih amatera BiH, domaćini na otvaranju ispunili očekivanja

U Bugojnu je sinoć otvoren 46. Teatarski festival Fedra, najstariji BiH pozorišni festival. Kao i prethodnih godina, i ove godine će se predstaviti najbolji pozorišni ansambli iz Bosne i Hercegovine, a ovogodišnju selekciju vršio je Sead Đulić. O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu: Slađana Zrnić, Enes Salković i Aldin Omerović, sve troje profesionalni glumci. Prvog dana festivala publika je mogla vidjeti izložbu fotografija ”Fedra retrospektiva” Edina Ćatića Bata, dugogodišnjeg člana Fedre, a festival je otvorila predstava ”Zašto vuk ne pase travu” domaćeg ansambla. Riječ je o adaptaciji komada ”Generalna proba samoubistva” Dušana Kovačevića, a adaptaciju i režiju potpisuje Senada Milanović. Ove godine u takmičarski program uvršteno je osam predstava, a među njima i predstava ”Sluge” Gradskog pozorišta iz Trebinja.

Ove godine će se po 46. put održati festival bosanskohercegovačkog dramskog amaterizma, a na festivalu FEDRA pedstaviće se osam pozorišnih trupa u zvaničnom programu. 

Takmičarski program sinoć je otvorio ansambl pozorišta Fedra iz Bugojna, koji je izveo komad ”Zašto vuk ne pase travu” u adaptaciji i režiji Senade Milanović. U pitanju je adaptacija komada ”Generalna proba samoubistva” Dušana Kovačevića. U predstavi igraju Ermina Musić, Almir Mujagić, Suad Velagić i Amel Ugarak. Scenografiju i dizajn potpisuje Antonio Džolan, dok je za kostime u predstavi bila zadužena Sanja Krnjajić.

Na okruglom stolu održanom nakon bugojanske predstave, Senada Milanović je govorila o samoj predstavi, kao i o tome zašto su izabrali baš ovaj komad. Ona smatra da je Dušan Kovačević jedan od najboljih i najigranijih savremenih autora. S obzirom da rad sa njegovim tekstovima zahtijeva dozvolu samog autora, što oni nisu bili u mogućnosti osigurati kao amatersko pozorište, odlučila se za osavremenjenu adaptaciju. Naizgled o mafiji koja se bavi prodajom organa, komad krije značajniji podtekst o protivrječnom moralu današnjeg društva i tjera nas na razmišljanje šta je čovjek spreman uraditi da bi došao do ličnih interesa. Smatra da je banalno govoriti o apsurdu vremena, te da se bitno zapitati jesmo li mi sami ovce ili vukovi. U realizaciji grotesknog tona pomogli su joj scenograf Antonio Džolan i kostimograf Sanja Krnjajić.

Iz kataloga festivala; Foto: Edin Ćatić Bato

Žiri je pohvalio igru i adaptaciju Kovačevićevog teksta, istakavši da je klovnovska igra bila odličan ključ za Kovačevićevo djelo. Bugojanski pozorišni amateri već godinama dosežu vrh ne samo bosanskohercegovačkog amaterizma već i šire, pa su i ovaj put naišli na sjajan prijem, kako struke, tako i publike.

Danas je u pratećem programu na gradskom trgu odigrana dječija predstava ”Vitamini zdravi fini” autora Cvetina Aničića, a u takmičaskom programu večeras će se predstaviti Studentsko pozorište Pale sa predstavom ”186. stepenik” rađenoj po drami Borislava Pekića, a u režiji Nemanje Kostića. U ovoj predstavi koja se bavi istinama i lažima izrečenim o nacističkom konc-logoru Mathauzen, igraju Veljko Đoković, Nemanja Popović, Nikola Đoković, Boško Krljaš i janko Jugović.

U narednim danima predstaviće se stalni učesnik festivala, teatar ”Total” iz Visokog, koji će odigrati ”Nesporazum” Albera Kamija, zatim HKUD Didak Gradnići sa predstavom ”Smak svita” Dragana Komadine, a potom slijede trebinjski amateri, članovi Gradskog pozorišta Trebinje, koji će u utorak odigrati predstavu ”Sluge” Žana Ženea, u adaptaciji i režiji Željka Miloševića. Srijeda, 18.7. slijedi predstava ”Potjera” prema tekstu Zlatka Jugovića, koju će izvesti ansambl Gradskog pozorišta iz Živinica, dok je posljednje takmičarsko veče nazvano omladinskim, a predstaviće se Dječije pozorište ”Eko art” iz Bugojna sa predstavom ”Na rubu” i Dramska sekcija KŠC ”Sv. Franjo” iz Tuzle, koji će odigrati mjuzikl ”Začarana šuma” Džejmsa Lapinea.

Igor Svrdlin

Tagovi:
Autor