Početna  /  Počela digitalna era u BiH, pušten testni signal
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Počela digitalna era u BiH, pušten testni signal

SARAJEVO – Ismir Jusko, ministar saobraćaja i veza BiH danas u 12 sati u RTV Domu u Sarajevu pustio je testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banjaluke i Mostara.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon puštanja testnog digitalnog signala, koji je označio početak digitalne ere u BiH, ministar Jusko naglasio je da će Ministarstvo saobraćaja i veza BiH učiniti sve da u narednoj godini svi građani BiH budu u prilici da gledaju programe javnih servisa u digitalnom signalu.
”Sretan sam jer je ovo istorijski momenat za nas, napokon imamo priliku pustiti digitalni testni signal. Jedino smo izgubili vrijeme. Uposlenici ministarstva već su dobili upute da rade na pripremi međunarodnog tendera za drugu fazu. Naša želja je da svi zajednički, jer je ovo nacionalni projekat, obezbijedimo da u narednoj godini cijela BiH bude pokrivena digitalnim signalom“, kazao je Jusko, te dodao da će testni period trajati 90 dana.
Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a nije krio zadovoljstvo što su javni servisi, uprkos teškoj situaciji, priveli prvu fazu digitalizacije kraju.
“Lijepo je da smo konačno dočekali da pustimo zvanično, sa kašnjenjem nešto više od godinu dana naspram ostatka Evrope. No, s obzirom koliko u nekim drugim stvarima kasnimo za Evropom, ovo na kraju nije ispalo tako strašno. BHRT se potrudio da vlastitim resursima obezbijedi opremu koja je komaptibilna sa digitalnim predajnicima u BiH. U mogućnosti smo da puštamo 24 sata digitalni signal. U testnom periodu ćemo vidjeti kako to funkcioniše i na osnovu tih iskustava ćemo se pripremiti za drugu fazu, koja će nadamo se uslijediti veoma brzo. Javni servisi, bez obzira na tešku situaciju, su uradili sve što je bilo vezano za njih i izuzetno smo zadovoljni“, rekao je Karamehmedović.
Za Džemala Šabića, generalnog direktora RTV FBiH puštanje testnog digitalnog signala ima veliki simbolički značaj, iako je prema njegovim riječima ovo trebalo da se desi još prije pet godina. “Ovo je vrlo važna stvar za državu. Sve stvari u životu čovjeka, pa tako i društva, definira momenat. Ovo se trebalo desiti prije pet godina i imalo bi mnogo veću težinu. U ovakvom društvu ne treba biti malodušan, pa i ovakve simbolične stvari su važne. Važna je simbolika da će tri bazena imati signal koji je u ovom vremenu, ali je važna i ta druga faza koju treba što prije početi“, istakao je Šabić.
Današnjim svečanim činom završena je prva faza digitalizacije prenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.
Programe javnih RTV servisa (BHRT, RTRS i RTV FBiH) građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banjaluci, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal. Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama, što se prvenstveno odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca, kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.
Građani Sarajeva, Mostara, Banjaluke i okoline ne trebaju pomjerati svoje vanjske prijemne antene. Oni koji imaju TV prijemnike novije generacije trebaju znati da ta vrsta TV prijemnika u sebi već ima ugrađene modele za prijem digitalnog signala. Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporučuje se da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala, dok ne bude riješen način finansiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok ne budu utvrđeni minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad.

Takođe, javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitovanje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u toj fazi digitalizacije neće biti uskraćeni za prijem programa javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS).

0 Shares
0 Shares
Copy link