Subota, 18.01.2020
More

  Plenković: Spremni smo na otvoreni dijalog s BiH o Pelješkom mostu

  Podijeli:

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je danas ministre u Vladi kako se čuo sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem sa kojim je razgovarao o brojnim pitanjima, o odnosima Hrvatske i BiH, pa i o pitanju Pelješkog mosta “koji je opet donio neke teme u javni prostor”.

  “Naša poruka je sasvim jasna: dijalog sa BiH, pojašnjenje svih aspekata međunarodno-pravnih, tehničkih, bilo kojih, mi smo spremni i otvoreni na taj dijalog kao što je to bilo i tokom zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske 7. jula u Sarajevu”, poručio je Plenković, prenosi Anadolija.

  Pelješki most se gradi na hrvatskoj teritoriji u skladu sa tehničkim pripremama, u fazi su zadnji dani konkursa čija procedura za izbor izvođača traje do 15. septembra, kazao je hrvatski premijer. Istakao je kako će Pelješki most južnu Hrvatsku povezati sa ostatkom zemlje.

  “Za nas predstavlja strateški projekat koji ne povezuje samo hrvatsku teritoriju, nego i teritoriju Evropske unije i koji će, između ostalog, tokom ljetnih mjeseci, uvjeren sam, olakšati gužve koje se stvaraju u samom Neumu zbog graničnih prelaza i šengenskog režima”, rekao je Plenković.

  On je, inače, u proteklih sedam dana dvaput posjetio BiH i to u prošlu subotu Žepče, Orašje i Tuzlu gdje je razgovarao sa predstavnicima središnje i lokalnih vlasti, te predstavnicima tamošnjih Hrvata. Juče i prekjuče posjetio je Livno, Široki Brijeg i Mostar gdje je razgovarano o nizu projekata koje hrvatska Vlada sufinansira u BiH.

  “Sredstva koja alociramo za Hrvate u BiH zaista se prepoznaju kao važan doprinos”, kazao je Plenković.

  Izjavio je kako su krajnji korisnici sredstava poručili da su zadovoljni načinom sprovođenja konkursne procedure i realizacijom projekata.

  “Primijetili ste opet male tenzije u dijalogu sa Slovenijom nakon Bledskoga foruma”, rekao je hrvatski premijer.

  Istaknao je kako je Hrvatska jasnu poruku i stav Hrvatskog sabora uputila i potpredsjedniku Evropske komisije (EK) Fransu Timermansu.

  Ponovio je kako je granični spor nešto o čemu Hrvatska sa Slovenijom želi pregovarati bilateralno, te kako se diplomatskim putevima traži način za organizovanje posjete slovenskog premijera Mire Cerara.

  “Pozivam Sloveniju da ovakve signale kakve su uputili u vezi sa rezervom i nesalasnosti da podrže Hrvatsku kao članicu EU u nastojanjima da bude članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD-a) da napusti takvu politiku”, poručio je Plenković i dodao:

  “Politika ucjena ne vodi nigdje. Vidjeli smo to prije nekoliko godina. Dapače, mislim da bi bilo dobro i za Hrvatsku i Sloveniju da obje budu članice OECD-a, jedinog kluba kojeg još možemo postati članovi.”

  Poručio je kako očekuje rješenje otvorenih pitanja i stvaranje dobrih odnosa sa Slovenijom kroz dijalog.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI