Plenković odlučio: Naći ćemo način da skinemo ploču “Za dom spremni”

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za Jutarnji list da će se naći zakonti način da se ukloni sporna ploča u Jasenovcu na kojoj stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

“Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče”, glasio je kratak, ali vrlo jasan odgovor Andreja Plenkovića na pitanje sudbine spomen-ploče poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja je podignuta u Jasenovcu, piše Jutarnji list.

List na svom sajtu prenosi da Plenković nije kazao kada će se sporna ploča ukloniti, niti je otkrivao hoće li se sačekati s donošenjem novog zakona, o čemu je prošlog vikenda govorio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Spomen ploča sa ustaškom parolom

Ipak, ističe “Jutarnji”, premijer je bio jasan i nedvosmislen jer je rekao da će se sporna ploča zamijeniti i da će vlada to učiniti tako da ne bude sumnje u zakonitost tog postupka.

Zbog te ploče, odnosno ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, počela je i da se “drma” hrvatska vlada jer su koalicioni partneri Plenkovićeve HDZ zatražili da se ona ukloni, a u tom stavu nisu ostali usamljeni.

Uklanjanje ploče, između ostalih, tražili su i predstavnici srpskih manjina.

Autor