Ponedjeljak, 27.01.2020
More

  Plenković: Hrvatska je prijatelj BiH i želimo saradnju

  Podijeli:

  Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je stigao u prvu zvaničnu posjetu BiH.

  Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
  Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

  Plenković se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, s kojim je razgovarao o zajedničkim pitanjima dvije zemlje.

  “BiH će za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj 1. To govorim sa punom odgovornošću. Posebno kada je riječ o evropskom putu BiH. Pokazali smo koliko se može pomoći kada ste dio EU i kada bez ikakvih rezervi sa najboljom namjerom želite pomoći i konkretno pomažete BiH. Došli smo kao prijatelji i sa ambicijom da u vremenu pred nama ostvarimo stabilnu političku saradnju. Zato želimo da sjednica Vlade bude referentna u smislu dogovora o budućoj saradnji”, poručio je Plenković.

  Kazao je da svim kapacitetima želi pomoći evroatlantski put BiH.

  “Takođe, želimo pomoći evroatlantski put. Imamo snažnu poziciju i vrsne stručnjake i na taj način želimo pomoći BiH. Istovremeno kao predsjednik Vlade RH naravno da ću poseban interes i brigu iskazivati za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Cjelovita saradnja će biti na obostrano zadovoljstvo i želimo doprinijeti kvalitetnoj saradnji”.

  Na jedno od novinarskih pitanja u vezi sa donošenjem izbornog zakona u BiH, kazao je:

  “Donošenje izbornog zakona je stvar BiH, njenih stranaka i institucija. Mi smo tu da pomognemo, ali je odgovornost prvenstveno na njima”.

  Plenković je još naglasio da je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da će se prema “BiH ophoditi kao prema partneru”.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI