Početna  /  Plenković: Hrvatska je prijatelj BiH i želimo saradnju
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Plenković: Hrvatska je prijatelj BiH i želimo saradnju

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je stigao u prvu zvaničnu posjetu BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Plenković se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, s kojim je razgovarao o zajedničkim pitanjima dvije zemlje.

“BiH će za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj 1. To govorim sa punom odgovornošću. Posebno kada je riječ o evropskom putu BiH. Pokazali smo koliko se može pomoći kada ste dio EU i kada bez ikakvih rezervi sa najboljom namjerom želite pomoći i konkretno pomažete BiH. Došli smo kao prijatelji i sa ambicijom da u vremenu pred nama ostvarimo stabilnu političku saradnju. Zato želimo da sjednica Vlade bude referentna u smislu dogovora o budućoj saradnji”, poručio je Plenković.

Kazao je da svim kapacitetima želi pomoći evroatlantski put BiH.

“Takođe, želimo pomoći evroatlantski put. Imamo snažnu poziciju i vrsne stručnjake i na taj način želimo pomoći BiH. Istovremeno kao predsjednik Vlade RH naravno da ću poseban interes i brigu iskazivati za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Cjelovita saradnja će biti na obostrano zadovoljstvo i želimo doprinijeti kvalitetnoj saradnji”.

Na jedno od novinarskih pitanja u vezi sa donošenjem izbornog zakona u BiH, kazao je:

“Donošenje izbornog zakona je stvar BiH, njenih stranaka i institucija. Mi smo tu da pomognemo, ali je odgovornost prvenstveno na njima”.

Plenković je još naglasio da je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da će se prema “BiH ophoditi kao prema partneru”.

0 Shares
0 Shares
Copy link