Piscu Dejanu Atanackoviću NIN-ova nagrada za roman Luzitanija

Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica objavio je odluku sa sat vremena zakašnjenja jer su odlučivali do poslednjeg trenutka o imenu dobitnika. U pitanju je roman koji se bavi pričama o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima, a koje se stiču i ukrštaju u sobama, hodnicima i dvorištu najmanje države na svetu.

Dobitnik ovogodišnje NIN- ove nagrade je pisac Dejan Atanacković za roman “Luzitanija”.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik). Oni su od čak 179 nasova izdvojili naslove za najuži izbor u koji su ušli: “Srodnici” Jovice Aćina, “Gorgone” Mire Otašević, “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Danas je sreda” Davida Albaharija i “Srebrna magla pada” Srđana Srdića.

Ime dobitnika objavljeno je uz kašnjenje od sat vremena jer su članovi žirija raspravljali do samog kraja.

U pitanju je roman koji se bavi pričama o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima, a koje se stiču i ukrštaju u sobama, hodnicima i dvorištu najmanje države na svetu, zasnovane na najdubljem i najneravnopravnijem sukobu – sukobu progresa i ludila.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine.

Autor