Početna  /  Piletina iz BiH uskoro na tržištu Evropske unije
Bosna i Hercegovina

Piletina iz BiH uskoro na tržištu Evropske unije

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnoj press konferenciji potvrdio je novinarima da će se u ponedjeljak održati ministarski sastanak povodom izrečenih mjera Hrvatske za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja.

Podsjećamo, Hrvatska je taksu povećala za 22 puta, a prema novim cijenama taksi, umjesto 90 kuna (12 evra), sada će se naplaćivati 2.000 kuna (270 evra).

“Ono što je bilo nezvanično, sada mogu da vam potvrdim, dobićete pismena obavještenja. Doći će resorni ministri zemalja koje su najviše pogođene ovim mjerama, procedurama i pravilnikom Vlade Hrvatske”, kazao je Šarović, a podsjećamo, to su BiH, Srbija i Makedonija.

Šarović je u daljem obraćanju novinarima iznio niz dobrih vijesti – odnosno rezultata rada njegovog ministarstva, sa posebnim naglaskom na to da će piletina i prerađevine od pilećeg mesa iz BiH uskoro moći na tržište Evropske unije.

“Stiže inspekcijski tim glavnog Inspektorata za sigurnost hrane EU. Pripreme je odradila kancelarija, bila je pojačana aktivnost proteklih 12 mjeseci. Oni dolaze 26. septembra, biće nekoliko dana kod nas. Nadamo se da će biti odobren sistem u BiH, odnosno da će nakon provjere BiH biti stavljena na listu zemalja koja može da izvozi pileće meso i prerađevine”, kazao je Šarović.

“Optimista sam, mislim da smo naporno radili. Važna je to stvar na uspostavljanju EU standarda, jer je to izvorno orjentisan sektor koji može da doživi ekspanziju”, kazao je, pojasnivši da su sad za sada na listi četiri proizvođača koji će svoje proizvode moći izvoziti u EU, tri iz FBiH i jedan iz RS.

Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u proteklom periodu odblokiralo BiH sa sortne liste.

“Mi smo učinili krupne korake, ponovo smo na sortnoj listi, i poljoprivrednici, voćari i povrtlari mogu da odahnu”, izjavio je Šarović.

Takođe, ministar je kazao da je nakon dvije godine zastoja napravljen iskorak za pristup BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, a posljednji pregovori koji su se 25. jula održali u Ženevi dali su rezultate.

“BiH je favorit za prvu narednu zemlju koja će biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Napravljen je ogroman pomak u Ženevi u pregovorima sa Rusijom, Ukrajinom i Brazilom”, kazao je.

Uslov koji BiH mora da ispoštuje jeste Federalni zakon o unutrašnoj trgovini, koji se dugo priprema. Ministar Šarović je kazao da to ne smije biti prepreka, i da će nadležni uskoro završiti svoj posao.

0 Shares
0 Shares
Copy link