Početna  /  PIC: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, blokade institucija neprihvatljive
Bosna i Hercegovina

PIC: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, blokade institucija neprihvatljive

“U svjetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su ih obavezni sprovoditi”, saopšteno je danas u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

Kako se navodi, Ustavni sud je temelj ustavnog okvira BiH.

Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH.

Upravni odbor Savjeta ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze. Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, su neprihvatljivi“.

Takođe, kako navode, zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ne predstavlja državnu granicu.

Upravni odbor Savjeta naglašava da zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH.

Odbor još jednom potvrđuje opredijeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obavezne da se u cijelosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika“.

Za kraj saopštenja upućen je apel svim političkim akterima u BiH.

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira apeluje na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na provođenju ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji. Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima.

Upravni odbor ostaje opredijeljen za dobrobit svih građana BiH, koji zaslužuju da žive u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj državi“.

Još se dodaje da se “Ruska Federacija nije pridružila ovoj izjavi”.

N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap