Početna  /  Peti Sergejevi susreti u Gradskom parku u Ljubinju
Hercegovina Kultura ljubinje

Peti Sergejevi susreti u Gradskom parku u Ljubinju

U organizaciji Narodne biblioteke “Dr Ljubo Mihić” Ljubinje i SPKD “Prosvjeta” Ljubinje, u petak, 3. avgusta, u 20 časova, u Gradskom parku u Ljubinju održaće se Peti Sergejevi susreti.

Sergej Ćuk, pjesnik i reditelj, rođen je u Ljubinju, 3. avgusta 1967. godine. Čitav svoj životni i radni vijek je proveo u rodnom gradu, u ulici Novice Domazeta br.4.

Za svoj rad i zalaganje dobio je dva velika priznanja, i to: Nagrada „Vladimir Kezić-Keza”, za cjelokupni doprinos razvoju kulture mladih u Republici Srpskoj, i Priznanje Opštine Ljubinje, za višegodišnji doprinos kulturnom stvaralaštvu i afirmaciji vrijednosti stvaralaštva u oblasti pozorišne djelatnosti.

Osim osnivanja pozorišta za mlade „Gimnazijalac”( krajem 1994. godine), Sergej je organizovao festival „Djeca pjevaju hitove”, bio organizator prvih uličnih trka 2000. godine, snimio prvi CD pjevačke grupe ,,Ljubinjski zvuci”, aktivno radio u SPKD ,,Prosvjeta”, organizovao je prvi festival omladinskih pozorišta Republike Srpske, organizovao festival recitatora predškolskog uzrasta „Mala-velika srca”, pokrenuo Omladinski radio, izdao tri zbirke pjesama.

Prva zbirka pjesama „Gorak osmeh” objavljena mu je u Nikšiću 1994. godine, u izdanju SPKD „Prosvjeta” Ljubinje. Pjesme u ovoj zbirci nastale su uglavnom 1992. i 1993 (37 pjesama), a nekoliko pjesama je iz 1986. i 1988. godine.

Druga zbirka pjesama, pod naslovom „Međ’ kamenjem i zviježđem”, u izdanju SPKD „Prosvjeta” Ljubinje i Omladinskog centra Valjevo, objavljena je 6. juna 1996. godine. Zbirka je sastavljena od tri ciklusa. Prvi, “Rođen u kamenu”, skup je patriotskih pjesama posvećenih Hercegovini, drugi, “Nešto između” je sa raznolikim temama, a treći, “Daleka zvezda” je skup ljubavnih pjesama. Poslije objavljivanja ove zbirke, Sergej je primljen u Udruženje književnika Republike Srpske, 2. maja 1997. godine.

Treća zbirka „Odgovori” se pojavila tek poslije 14 godina. U međuvremenu, Sergej je dosta radio u pozorištu, organizovao festivale, aktivno radio u „Prosvjeti“, a pjesme skoro da nije pisao. Negdje oko 2005. godine rodila se ideja da objavi još jednu zbirku sastavljenu od već objavljenih i novih pjesama. Knjigu je objavio u izdanju Književne zajednice ,, Jovan Dučić“ iz Trebinja, 2010. godine.

Poseban osvrt na Sergejevu poeziju dao je profesor Gedeon Stajić u Antologiji savremene srpske lirike u Istočnoj Hercegovini, „Hercegovački vijenac“, gdje je Sergej zastupljen sa dvadeset pjesama.

Nakon dugogodišnje borbe sa dijabetesom, izgubio je rat. Sergej Ćuk je umro 4. januara 2014. godine u Trebinju.

Iste godine, 3. avgusta, otkriven je spomenik preminulom ljubinjskom pjesniku i istaknutom kulturnom stvaraocu Sergeju Ćuku. Spomenik je postavljen u Gradskom parku u Ljubinju.

U Ljubinju će, u znak sjećanja na pjesnika i reditelja Sergeja Ćuka, u petak biti održana poetsko-muzička manifestacija Peti Sergejevi susreti.

111 Shares
111 Shares
111 Shares
Copy link