Početna  /  Petar Perduv za MH: Protesti – Nada? Debakl “kompromisa”!
Izdvajamo Republika Srpska

Petar Perduv za MH: Protesti – Nada? Debakl “kompromisa”!

Građanski aktivizam je nešto po čemu je Banjalučanin Petar Perduv prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini. Od samog početka traženja pravde za Davida tu je, na Trgu Krajine, ili Davidovom trgu. Stariji brat Ozren predsjednik je stranke ”Pokret pravde” koji je nastavak borbe koja traje već predugo, a kraj se ne nazire…
Mnogi su vremenom odustali, iz ovih ili onih razloga, ali Petar i dalje čini ono najtvrđe jezgro ”Pravde za Davida”. Na protestu ”Stop gušenju!” koji je proteklog vikenda na Trgu Krajine opozicija čiju okosnicu čini blok SDS – PDP – DNS, a nekoliko dana prije samog protesta, opoziciji se pridružio i Goran Selak sa svojom partijom SPS (Socijalistička partija Srpske). Iako je protest održan pod sloganom Stop gušenju (slobode medija, istine, prava i demokratije), Petar je na istom doživio neprijatnost zbog transparenta kojim je iskazao svoj stav, te zbog zvižduka i povika upućenih Nenadu Nešiću, lideru DNS-a. Petar Pedruv za internet magazin ”Moja Hercegovina” govori o tome kako je on vidio protest i sve što se dešavalo oko njega, transparentu te promjeni sistema koja je neophodna te politici kompromisa koju vidi kao kočnicu sistemskih promjena.

Opozicija nije nikad bila bliže pobjedi na Izborima, a narod nikad dalji od promjene sistema, smatra Petar Perduv, građanski aktivista i član ”Pravde za Davida”. Kako je politika “kompromisa” inspirisala poruku koja je viđena na transparentu?

”Iza nas su još jedni protesti opozicije. Opozicija nikad bliže od promjene vlasti, narod nikad udaljeniji od promjene sistema. Dva papka su ih koštala dolaska na vlast a sada, dva papka koštaju narod od njihovog dolaska na vlast. Ako ćeš nama pomoći da dođemo do vlasti, nije važno gdje si bio i šta si radio u prošlosti. Ukratko, to je politika svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj. To je razlog zbog kojeg je nastao, sada već prepoznatljiv transparent “Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima.” Transparent je izazvao mnoge kontroverze, kako na protestu, gdje je umalo nastao incident, tako i poslije svega, jednostavno privukao je najviše pažnje.” – kaže Perduv.

O prijetnjama koje su mu upućene za vrijeme protesta od strane Nenada Nešića i njegovog ličnog obezbjeđenja istu noć je putem svog FB profila obavijestio javnost. Da je transparent ”pogodio u sridu”, shvatio je tek nakon protesta.

Perduv: Zašto je natpis na platnu ”pogodio u sridu”?

”Zašto je natpis na platnu ”pogodio u sridu”, shvatio sam tek poslije protesta. To je ova nada iz naslova ovog intervjua. Prije svega, transparent je nastao zbog politike opozicije, gdje imate osobe koje stoje rame uz rame u zajedničkoj borbi a do juče su jedni protiv drugih podnosili prijave i prikazivali kriminal, skandale i tražili hitne smjene, a sa druge strane imamo čovjeka koji se suprotstavio tome i ušao u konflikt sa najbližim saradnicima zbog takve politike.” – govori Perduv o razlozima isticanja transparenta koji je podigao mnogo prašine.

Iako je od velikog dijela opozicije ovaj transparent naišao na osudu, o čemu svjedoče i reakcije prisutnih opozicionara, ali i redara volontera (stranački aktivisti) koji su na svaki huk iz mase, povik i zvižduk, reagovali pokušajima da se isti uguše, Perduv tvrdi da je njegov nastup, kao i sam transparent naišao samo na pohvale.

”Posebno je zanimljivo što nakon širenja transparenta u narodu nije zabilježen nijedan incident, samo riječi podrške i hvale za isti. Papci su izviždani, što se nije dopalo ni onima koji su ih prihvatili, a najveću podršku naroda u Banjaluci, dobio je Hercegovac, Nebojša Vukanović, čije se ime skandiralo čak i tokom govora lidera drugih stranaka. Još jedna važna i optimistična činjenica, pored toga što je dokazano da je Vukanović omiljeniji političar, posebno raduje da je i pored toga, što je za razliku od lidera svih stranaka, održao najmirniji i njegov prepoznatljivi govor, postao i najpopularniji, jer njegov govor u odnosu na lidere drugih stranaka, na društvenim mrežama ima čak i do trideset puta više pregleda u odnosu na lidere nekih stranaka.” – ističe Perduv.

Perduv: Po prvi put su na vrijeme izviždani ”čavići”, ”stevandići”, ”tadići”, ”tubini”

Petar Perduv za kraj ovog kratkog razgovora kaže da je promjena sistema neophodna, a da bi se do nje došlo potrebna je kolektivna svijest naroda. Smatra da su zvižduci koje je narod uputio na protestu onima koje ne smatra istinskim borcima za sistemske promjene važni jer su pokazatelj volje naroda.

”Promjena sistema zasnovana je na rastu kolektivne svijesti naroda. Po prvi put su na vrijeme izviždani ”čavići”, ”stevandići”, ”tadići”, ”tubini”… Narod je jasno rekao koga želi na čelu opozicije a na opoziciji je da pokaže da li joj je stalo do mišljenja naroda i istinske promjene ili do “kompromisa”.” – kaže za kraj razgovora Petar Perduv.

Protesti koji su održani u subotu su poslali jasnu poruku sadašnjem sastavu opozicije da nemali broj građana ne želi promjene koje će to biti samo na papiru, tačnije da ne žele da učesnici bilo kakvih promjena budu ljudi koji su godinama bili dio vladajuće koalicije. S druge strane, ako se opozicija zaista bori za vrijednosti koje je navela u najavi protesta, uz slogan ”Stop gušenju!”, ne bi trebalo dolaziti do ”gušenja” volje naroda i pokušaja cenzure iste, kao što se moglo vidjeti u više navrata kod zviždanja i skandiranja… U suprotnom, sve će ostati samo kao slogan, a promjene koje/ako dođu biće ništa drugo do promjene u duhu one ”Sjaši Kurta da uzjaše Murta”. A izgleda da je narodu dosta i Kurte i Murte, ili ipak nije?!

Igor Svrdlin

10 Shares
10 Shares
Copy link