Početna  /  Pavić “nulirao” Šukala u Hercegovini: Trebinjski i nevesinjski odbori SNS-a prešli u DNS
Hercegovina Trebinje

Pavić “nulirao” Šukala u Hercegovini: Trebinjski i nevesinjski odbori SNS-a prešli u DNS

TREBINJE – Članovi i rukovodstvo gradskih odbora Stranke Napredna Srpska (SNS) u Trebinju i Nevesinju napustili su ovu stranku i ubuduće će djelovati u Demokratskom narodnom savezu (DNS). Ovo je danas zvanično potvrđeno na konferenciji za novinare DNS-a u Trebinju, kojoj je prisustvovao i predsjednik ove stranke Marko Pavić.

Hercegovci iz SNS-a i SPP-a prešli u DNS (Foto: Moja Hercegovina)
Konferencija za medije u prostorijama DNS-a u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

Prema riječima sada već bivšeg predsjednika regionalnog odbora SNS-a Jovice Vlatkovića, DNS-u se pridružilo oko 80 bivših naprednjaka iz Trebinja i otprilike toliko njih iz Nevesinja. On je posebno naglasio da prilikom glasanja o ovoj odluci niko nije bio protiv niti uzdržan, te da nisu oni napustili stranku, nego, kako je kazao, stranka je napustila njih.

Bivši predsjednik regionalnog odbora SNS-a Jovica Vlatković
Bivši predsjednik regionalnog odbora SNS-a Jovica Vlatković

„Regionalni odbor Stranke Napredna Srpska koji pokriva izbornu jedinicu devet je jednoglasno odlučio da napustimo SNS i da se priključimo DNS-u. Posmatrajući poliktiku koja se dešava u Naprednoj Srpskoj shvatili smo da to nije ta politika koju smo na početku dogovorili. Mi u Hercegovini se jednostavno nismo složili sa politikom našeg predsjednika, a DNS je nama pomogao da se pozicioniramo kada je u pitanju politički život u RS“, jasan je Vlatković.

 

Bubalo: Bolje da se ne bavim politikom, nego da na izborima podržim Vučurevića

Mijenjanje stranačke ideologije za trebinjsku Skupštinu znači ostanak bez jedinog odbornika SNS-a, a djelovanje dva odbornika DNS-a. Nekadašnji odbornik NDP-a, a dojučerašnji odbornik SNS-a Srđan Bubalo od danas će, zajedno sa Petrom Ivankovićem, nositi dres Demokratskog narodnog saveza.

Srđan Bubalo, koji je jedan od najaktivnijih odbornika u trebinjskoj Skupštini je svoju odluku obrazložio novinarima. Smeta mu, kaže, to što Šukalo nije ispoštovao prvobitni dogovor i što je zastupao politiku koja nije dogovorena na Izvršnom odboru te stranke. Najviše ga je, ipak, zaboljelo to što mu je, kako tvrdi, Šukalo suflirao za koga treba da glasa. Na narednim lokalnim izborima po Šukalovoj instrukciji, Bubalo bi trebalo da podrži sadašnjeg gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića.

Srđan Bubalo pristupio DNS-u (Foto: Moja Hercegovina)
Srđan Bubalo pristupio DNS-u (Foto: Moja Hercegovina)

„Pa bolje mi je da se ne bavim politikom, nego to da radim. Ja sam smatrao da je SNS jedna dobra organizacija koja može da radi. Razočarao sam se. Kada sam sa Šukalom pregovarao da osnujemo ovdje stranku ja sam ga pitao jedno pitanje – na koji način misliš učestvovati na vlasti i ko je za tebe prihvatljiv po vlast. On je meni rekao – mi želimo da ostanemo sa DNS-om, podržaćemo samo vladu koja ima 42 poslanika stranaka iz RS, da bi poslije pola godine to postalo neprihvatljivo. Drugo, Šukalo je rekao, bez obzira kako vi odlučili na glavnom odboru, mi ne želimo da dalje ostajemo u toj priči. To je neprihvatljivo. Zbog čega se on pojavljuje na konferencijama Saveza za promjene, nema sa njima ništa potpisano, nikakav dogovor. Zašto zastupa politiku koju na Izvršnom odboru nismo dogovorili“, kaže Bubalo i dodaje da mu je dosadilo da svojim članovima stalno podnosi izvještaj šta predsjednik Šukalo radi svaki sat, jer on, smatra Bubalo, stalno mijenja svoje stavove i različito govori.

DNS-u su pristupili i članovi gradskog odbora Stranke pravedne politike u Trebinju.

Nove stranačke kolege Srđan Bubalo i Petar Ivanković se nadaju da će na narednim lokalnim izborima, ako nastave dosadašnjom politikom DNS-a, ova stranka imati klub odbornika u Trebinju. Ovo ujedinjene Stranke pravedne politike i Napredne Srpske je najbolji dokaz da je DNS vodio ispravnu, narodnu i demokratsku volju, smatraju DNS-ovi odbornici.

Odlukom hercegovačkih naprednjaka zadovoljan je i predsjednik DNS-a Marko Pavić.

On je rekao da je SNS na posljednjim opštim izborima osvojio dva mandata u Narodnoj skupštini RS zahvaljujući upravo koaliciji sa DNS-om, ali da je rukovodstvo ove stranke odmah nakon izbora „napustilo – i DNS i svoje članstvo“.

Pavić je danas naglasio da je razlika između koalicije u kojoj su DNS, SNSD, te SP i Saveza za promjene u tome što su ovi drugi svu svoju snagu, kako kaže Pavić, usmjerili prema tome kako srušiti vlast vanparlamentarno, a koalicija SNSD-DNS-SP „razmišlja kako donijeti ekonomsku politiku, kako donijeti budžet, te kako realizovati reformsku agendu koja je potpisana prije nekoliko mjeseci“.

„Razlika je očigledna. Mi želimo da radimo. Mi prihvatamo izbore u svakom momentu u kome se ocijeni da se mogu ili trebaju održati. S nama je i Stranka pravedne politike, jer su i oni željeli da se ovaj blok očuva i ojača. Mi ćemo zajedno u budućnosti biti jači. I na izborima i uopšte u političkom životu. Ono što DNS posebno želi naglasiti je to da smo mi stranka koja se čvrsto protivi privatizaciji Elektroprivrede kao jednog od najvećih potencijala Hercegovine. Mi nikada i ni sa kim nećemo glasati za tu privatizaciju ovog nacionalnog resursa“, istakao je Pavić.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)
Marko Pavić, predsjednik DNS-a u Trebinju (Foto: Moja Hercegovina)

On je podsjetio da po koalicionom dogovoru DNS-u pripada članstvo u nadzornim odborima u Elektrohercegovini i Elektroprivrdi RS, mjesto izvršnog direktora za razvoj u Elektroprivredi RS i izvršnog direktora u Elektrohercegovini, zatim zatvor u Trebinju, te još neka mjesta.

Ispred kancelarija trebinjskog DNS-a danas se okupila nekolicina članova i simpatizera, koji su nosili stranačke zastave.

Nikolija Bjelica

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap