Početna  /  Parlamentarcima BiH plata od 4.500 do 6.500 KM
Bosna i Hercegovina

Parlamentarcima BiH plata od 4.500 do 6.500 KM

Centar civilnih inicijativa (CCI) danas je u Sarajevu predstavio rezultate monitoringa rada Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH Ivica Ćavar, projekt menadžer i konsultant za monitoring novinarima je kazao da je Savjet ministara u drugu polovinu godine ušlo se 37 nerealizovanih zakona iz programa rada.

N1

Među njima je i Zakon o spoljnim poslovima BiH, što državu čini jedinom zemljom u regionu koja nema ovaj zakon. Potrebu za njim ukazuju brojni revizorski izvještaji i izvještaji CCI-ja. Zbog konstantnog otpora iz RS, posebno u pogledu Energetske zajednice, BiH rizikuje nove međunarodne sankcije, a kazao je da je ostala i bez IPA fondova, te da ukoliko se nešto ne promijeni – izgubiće još više.

Broj utvrđenih strategija Savjeta ministara veći je u odnosu na raniji mandat, a utvrđene su ukupno tri strategije. Po programu rada za 2017. godinu – još su neke strategije bitne: Zapošljavanje, iseljeništvo i borba protiv diskriminacije.

Institucije BiH vrše diskriminaciju, a pogotovo Savjet ministara (polnu) i Parlamentarna skupšina (nacionalnu). Naime, zakon propisuje 40 odsto učešća žena u Savjetu ministara, a u PS BiH nema pripadnika iz reda takozvanih Ostalih.

Ćavar je naglasio da je Savjet ministara kasnio i sa strategijom sektora pravde i akcionog plana u tim segmentima. Od značajnijih mjera, izdvojili su politiku razvoja informatičkog društva i elektronskog sektora, koji su uslovi za razvoj domaće softverske industrije – 4G mreže i mobilnog interneta. Ćavar i CCI su ocijenili da je usporen akcioni plan reformske agende, gdje je usvojeno 18 do 53 posto mjera.

On je izjavio da Savjet ministara niti jedan dokument nije usvojio na vrijeme. Pohvalio je transparentnost njihovog rada, i naglasio da je za funkcionisanje potrebno da odluke donosi institucija – a ne pojedinac, na svim nivoima. Iz CCI su naglasili razjedninjavanje u SDA i formiranje nezavisnog bloka, te da je vladajuća koalicija pala na 22 poslanika, čime su izgubili većinu.

Iz ove institucije tvrde da CCI već deset godina upozorava da je neophodno uspostavljanje mehnizma za vanredne izbore, čime je nemoguće izglasati povjerenje Savjetu ministara, a u slučaju smjene – uspostavljanje novog Savjeta ministara je samo teoretska. Naglasili su da je potrebno odblokirati sistem i izborni zakon prilagoditi po uzoru na demokratske zemlje. Kažu da je državni aparat zarobljen stranačkim sukobima, dok su jedini taoci – građani.

Kako radi Parlamentarna skupština BiH Što se tiče rezultata rada PS BiH, došlo je do značajnijeg pada. Održano je 14 sjednica za šest mjeseci, što je na razini prosjeka u ovom mandatu. Ključni problem je vladajuća većina i niska realizacija zakona. Za šest mjeseci usvojena su samo dva zakona, što je šest i po puta manje nego za isti period prošle godine. Veći je broj odbijenih zakona, što je porazan rezultat i iznenađenje za PS BiH, naglasili su iz CCI.

Oba doma PS BiH imaju najlošiji rezultat u proteklih 11 godina, a za pola godine je realizvano samo četiri odsto zacrtanog. Proračun je usvojen blagovremeno, a kašnjenje Savjeta ministara nije dovelo do kašnjenja PS BiH. Što se primanja tiče – PS BiH ima najveća u regiji.

CCI kaže da su nesrazmjerna s obzirom na situaciju i u zemlji i rezultate rada. Ukupna primanja u oba doma su u rasponu od 4.800 do 6.500 KM. Ocijenili su pozitivnim visoku aktivnost zastupnika i zastupnica, ali i naglasili da Dom naroda ne može funkcionisati bez Ostalih. Pozvali su na poštivanje pravne države i poštivanje zakona, i pozvali da pokušaju doći do kompromisa koji će omogućiti normalan rad.

Očekuju da će se akuelna situacija i u Savjetu ministara i PS BIH produžiti do izbora 2018. godine. To pripisuju strankama koje se u zavisnosti od potreba nekada ponašaju kao vlast, nekada kao opozicija, a niko od vladajućih neće napustiti pozicije. Sve ide na štetu građana, upozoravaju iz CCI, kazavši da je kampanja za izbore 2018. godine krenula prerano, što direktno utiče na blokadu EU puta, popunjavanje Upitnika EU – koje se od tehničkog, pretvorilo u političko pitanje.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap